Mirovni dijalog, borba protiv mržnje i predrasuda, neki su od ciljeva koji su povezali učesnike okruglog stola “Naši razgovori” u Prijedoru.

Učesnici panel-diskusije iskoristili su mogućnost da, kroz otvoren i iskren dijalog, razmijene iskustva i ostvare saradnju na jačanju mira i povjerenja. Primjere dobre prakse opština Lopare i Teočak prenijeli su Željko Kerović i Enes Avdičević.

“Ovaj projekat nam je dao vjetar u leđa, da poboljšamo saradnju sa susjednim lokalnim zajednicama po različitim osnovama, kako na planu infrastrukture, tako i deminiranju ovih područja te u razvoju turizma”, rekao je Željko Kerović, član Radne grupe iz Lopara.

Avdičević napominje da je cilj panel-diskusije prenijeti primjere dobre prakse sa sjeveroistoka BiH. On je podsjetio da je pet opština s ovog područja dio Koalicije za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda” te da imaju izuzetno dobru saradnju.

“Naši razgovori” dio su USAID-ovog projekta “PRO-budućnost”, koji se implementira u 76 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Grad Prijedor je od 2014. godine uključen u projekat “PRO-budućnost”, a ima se čime pohvaliti i na temu mirovnih aktivnosti. U njih spadaju i akcioni planovi usmjereni na prevenciju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda.

“Prijedor je jedna od većih multietničkih zajednica, s prošlošću koja je nekad podrivala te odnose. Dugi niz godina radimo na tome da, ne samo kroz ovaj projekat nego i mnoge druge, te mjerama na lokalnom nivou i uvezivanjem s drugim opštinama i gradovima iz BiH, unaprijedimo taj položaj i sprovedemo demokratizaciju našeg društva”, rekla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

“Naši razgovori” predstavljaju dio aktivnosti u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) koji provodi američka humanitarna organizacija CRS, a koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

prijedorgrad.org