pressrs-rustic-ritanRanko Rustić (36) i Vukašin Ritan (22) iz Prijedora pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu RS na ukupno 18 godina zatvora zbog ubistva Zorana Ritana (40) iz Gornjih Garevaca koga su brutalno tukli šakama, nogama, kocem, letvom, a onda su mu doslovno skakali po glavi dok nije izdahnuo!

Rustić je osuđen na deset, a Ritan na osam godina zatvora.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kaže da je sudsko veće potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci.

– Na prvostepenu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, ali i branioci obojice optuženih, jer ni jedni ni drugi nisu bili zadovoljni izrečenom kaznom. Nakon razmatranja dokaza žalbe su odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena – rekla je Despotovićeva.

Brutalni zločin dogodio se 1. juna prošle godine ispred kuće Mije Vlajića u zaseoku Kafanište u Gornjim Orlovcima kod Prijedora. U presudi se navodi da su optuženi zajedno sa žrtvom sedeli i pili rakiju u kući Bose Golić (85), a onda je došlo do svađe i tuče. Meštani su ranije pričali da su se posvađali zbog izvesne Slađe, samohrane majke petoro dece, s kojom je ubijeni bio u vezi, isto kao i jedan od optuženih. Zločinu je kumovalo i pijanstvo jer žrtvi je izmereno 1,98 promila alkohola u krvi, Rustić je imao 1,64, a Ritan 2,88 promila.

– Vukašin je nogom, a potom i šakom udario Zorana, a onda ga je i Rustić izudarao šakama. Zoran je izašao iz kuće i preko livade krenuo da beži prema kući Mije Vlajića. Usput je posrnuo i pao pa su ga optuženi sustigli i šutirali nogama dok je ležao na zemlji – navodilo se u optužnici.

Zoran je ustao i pokušao da se odbrani. Rustić je stajao sa strane dok su se on i Vukašin naguravali i tako došli do šupe ispred koje je Zoran ponovo pao na zemlju. Tada mu je prišao Rustić i počeo da ga udara drvenom letvom koju je pronašao u dvorištu. U jednom trenutku Vukašin je Rustiću oteo letvu i bacio je par metara dalje, ali je on potom pronašao deblji kolac kojim je žrtvu udarao po glavi i kuku. Nakon što je odbacio kolac Rustić je žrtvu šutirao u glavu, a onda je sa obe noge počeo da mu skače po glavi. Zoran je potom prestao da im pruža otpor i tek kada mu je iz usta potekla zgrušana krv optuženi su shvatili da ne daje znake života, pa su prestali sa mlaćenjem. Kada su shvatili šta su učinili optuženi su podigli nesrećnog čoveka, oslonili ga na pan i krenuli da ga polevaju vodom ne bi li mu povratili svest. Nažalost, nesrećni čovek je već bio mrtav.

Obdukcijom je utvrđeno da je imao prelome kostiju nosa, gornje vilice, rebara i oštećenje moždanih centara.

Ritan je i 2012. godine osuđen na dve godine zatvora zbog silovanja svoje strine R. R. (50) kojoj je preko balkona ušao u kuću.

Press RS