Društva za osiguranja u Republici Srpskoj neće više davati popuste klijentima prilikom registracije vozila. Iz osiguravajućih društva poručuju da ovi popusti nisu ni bili predviđeni propisima zbog čega je njihovo ukidanje pokušaj da se uredi tržište. Ističu da cijena premija i dalje ostaje ista.

Prema procjenama Udruženja društava za osiguranje Srpske ukidaju se bonusi koji su iznosili oko 30 maraka.

Direktor Filijale „Dunav osiguranje“ Prijedor Aleksandar Topić kaže da je ukidanje popusta pokušaj da se uredi tržište osiguravajućih društava.

-Sama tarifa i premija ne dozvoljavaju bilo kakve popuste, znači to su cijene koje su zakonski formirane. Moram da poručim osiguranicima da i dalje ta tarifa i cjenovnik propisuju adekvatno nagrađivanje statusno svih osiguranika, oni će i dalje uživati bonus koji su do sada stekli. Odnosno, ako su ranijih godina bili bez štetnih događaja imaće pravo na taj bonus koji najviše može iznositi 50 odsto-objašnjava Topić.

Iz Agencije za osiguranje Republike Srpske navode da cijenu premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila propisuje Upravni odbor ove agencije. Navode da važeći cjenovnik nije mijenjan od 2018. godine.

-Odluka o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj obavezuje sva društva za osiguranje i sva društva su dužna da obračunavaju i naplaćuju istu cijenu premija za vozilo određenih karakteristika i u odnosu na prava vlasnika na pripadajući premijski razred-saopštili su iz Agencije za osiguranja RS.

kozarski.com