Još 15 osnovaca se zbog stomačnih tegoba, nakon povratka učenika Osnovne škole “Petar Kočić” sa ekskurzijske posjete Jahorini, do srijede ujutro javilo JZU Domu zdravlja u Prijedoru.

Ovo je za “Nezavisne” potvrdila Ivana Šalabalija, službenik za informisanje iz Doma zdravlja Prijedor. Dodala je da su simptomi zbog kojih su se đaci javljali bili prvenstveno povraćanje, proliv i povišena temperatura.

“Do srijede ujutro se javilo 15 osnovaca zbog zdravstvenih problema, kod nekih je radi spriječavanja dehidracije uključena infuziona terapija, a neka su, po potrebi, upućeni na liječenje u opštu bolnicu u Prijedoru”, kazala je Šalabalija.

Podsjećamo, kako su “Nezavisne” ranije pisale, brojni učenici petog razreda OŠ “Petar Kočić”, koji su prethodnog vikenda išli na četvorodnevnu školu u prirodu na Jahorini su se razboljeli, a čak 18 djece je završilo na infuziji.

Na Jahorinu su otišla četiri odjeljenja petog razreda, odnosno 91 učenik, sa četiri učitelja, pedagogom i ljekarom koji su odsjeli u hotelu “Nebojša”.

Direktorica ove školske ustanove Gordana Bosančić je kazala da je u razgovoru sa roditeljima saznala da zdravstveno stanje kod učenike ide lagano na bolje, iako nažalost, ima par novih slučajeva.

“Neka djeca su imali simptome samo jednu noć, neka su bolovala i 24 časa, a nekoj djeci su se tegobe nastavile i drugi dan”, kazala je Bosančićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, održan je razgovor sa roditeljima, koji je bio pun, kako ona kaže, žuči, jer je svim neizmjerno žao što su djeca morali da prođu kroz ovo.

Slična neprijatna situacija zadesila je i učenike OŠ “Branko Čopić” iz Prijedora gdje je od 85 đaka koji su pohađali školu u prirodi na Jahorini, u istom hotelu, njih 22 prijavilo stomačne tegobe, potvrdila je za “Nezavisne” Sanja Muniza, direktorica ove škole.

Dodala je da tegobe kod đaka nisu bile konstantne, te bi se simptomi smirili za pola dana, a u većini slučajeva nije bilo potrebno za preuzimanem ikakve terapije.

“U pratnji đaka je bila liječnica koja je kazala da simptomi učenika najviše nalikuju stomačnom virusu”, kazala je Muniza.

Kako dalje navodi, po dolasku u Prijedor održan je kolektivni roditeljski sastanak, gdje su ustanovili da se ukupno devetoro djece obratilo ljekaru, od kojih je dvoje ostalo u bolnicu radi primanja infuzije.

Prema njenim riječima, stomačne tegobe kod đaka su obično trajale par sati, a najduže 24 časa, a njih troje je imalo i povišenu tjelesnu temperaturu.

“Ja želim da se ovo istjera do kraja, da se utvrdi da li je problem u hrani, u vodi, ili je virus. Ko je odgovoran, treba i da odgovara”, zaključila je Muniza.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kazali su za “Nezavisne” da je Inspektorat RS u utorak ujutro izašao na teren kako bi utvrdio jasne pokazatelje zašto je došlo do određenih zdravstvenih tegoba kod učenika.

Rezultati ove kontrole se i dalje čekaju, a kako su ranije kazali iz hotela “Nebojša”, očekuju se u petak, s obzirom na to da im je rečeno da se radi o kontrolama koje traju oko četiri dana.

nezavisne.com