muzej kozare-izlozba-uljepsavanje-tetoviranje-pirsingPotreba da tijelo bude lijepo i ukrašeno nepromjenjiva je, mijenjaju se jedino načini na koje se to čini. Ako izostavimo odjeću koja osim zaštitne ima i ulogu da uljepša, ostaje nam ljudsko tijelo sa svim vrstama ukrašavanja kroz istoriju.

Neki od ukrasa na tijelu izazivaju divljenje, neki gađenje ili iznenađenje, ali važno je znati da su to primjeri ličnog viđenja ljepote. Trebalo bi da shvatimo da način na koji želimo da se dopadnemo ili istaknemo može biti različit za svakog od nas.

Tetoviranje je trajno unošenje tinte različitih boja u kožu pomoću posebno izrađenih igala. Poznato je kod različitih civilizacija. Rasprostranjeno je širom svijeta od Afrike, Južne Amerike, Kine, Pacifika, Australije, Novog Zelanda, Amerike.

Prema Herodotu, Strabonu, Tacitu i Pliniju i nalazima iz starih grobova, bilo je rašireno i u Evropi. U Evropi je bio prisutan jak interes crkve da se tetoviranje osudi i anatemiše.

Da bi se obuhvatili svi oblici ukrašavanja i prezentovali kako bi se stekao kompletniji uvid u sve varijante ljudskog uljepšavanja potrebno je više rada, prostora i materijalnih mogućnosti. Mnogo toga će se pronaći i istražiti, a izložba je početak…

Etnološka izložba „Uljepšavanje tijela tetoviranjem i ukrašavanje tijela pirsingom“ biće otvorena večeras u 18 časova u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Muzej Kozare