Saopštenje za javnost

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor održao je prije izvjesnog vremena sastanak sa predstavnicima dvije sindikalne organizacije iz JZU Bolnica ” Dr Mladen Stojanović” i Dom zdravlja Prijedor, koje su se obratile u vezi isplata, kako su naveli, jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima.

Tada je razgovarano i dogovoreno, da se sagleda stanje unutar zdravstvenih ustanova i odrede spiskovi zaposlenih (medicinskog i nemedicinskog kadra) koji su radili u ARI i Kovid ambulantama i Kovid odjeljenju bolnice i da će tokom godine biti utvrđeno stanje i mogućnost isplate, kao i visina naknade. Nakon toga, Kabinetu gradonačelnika dostavljeni su spiskovi od 388 predloženih radnika za jednokratnu novčanu naknadu (samo iz jedne zdravstvene ustanove).

Grad u tom momentu, i pored dobre volje, nije mogao da odgovori zahtjevu sindikata, a istovremeno na našu adresu stiglo je još nekoliko zahtjeva sindikalnih organizacija domova za starija lica, kao i zahtjev i reagovanje Sindikata zdravstva i socijalne zaštite JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” koji su, takođe, iz iste zdravstvene ustanove dostavili još jedan spisak radnika.

Napominjemo, sredstva za isplatu kovid naknada Dom zdravlja već ima, međutim nismo željeli da razdvajamo medicinske radnike, ali isto tako želimo da sredstva odu u ruke onih koji su direktno ili indirektno radili u kovid ambulantama i odjeljenju, smatrajući da je to jedini ispravan način da se ti ljudi zaista nagrade za svoj trud, rad i zalaganje u jednom izuzetno teškom vremenu za sve nas.

U narednom periodu biće održani sastanci sa svim relevantnim sindikalnim organizacijama i zajedničkim dogovorom biće postignuto rješenje za dobrobit svih, ali prvenstveno onih koji su radili u pomenutim odjelima i direktno učestvovali ili na neki način pomagali kovid pozitivnim pacijentima.

Smatramo da je ovo važno pitanje i ne bi trebalo da bude predmet političkih mahinacija.

Kabinet gradonačelnika