U organizaciji Mjesne boračke organizacije Marićka, danas je osveštana spomen-soba za 26 poginulih boraca iz ove mjesne zajednice. U spomen-sobi u domu u Srednjoj Marićkoj položeni su vijenci i služen parastos. Svojim saborcima poštu je odao general Radovan Ilić, nekadašnji komandant Drugog bataljona 43. odnosno Treće i Pete kozarske brigade.

“Zadovoljstvo i čast je danas biti na ovom mjestu i vidjeti da su se naši borci, koji su bili u sastavu Drugog bataljona, maksimalno potrudili da otvore ovu spomen-sobu, koja svjedoči o njihovom ratnom putu. Važno je da čuvamo i baštinimo tradiciju iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, koja ima veliki značaj za stvaranje i čuvanje Republike Srpske”, rekao je Ilić.

Među brojnim građanima koji su prisustvovali osveštanju spomen-sobe, bili su lokalni zvaničnici, među kojima i gradonačelnik Slobodan Javor te predstavnici gradske Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca. Priliku da izrazi poštovanje poginulim borcima, nije propustio Dragoslav Kabić, nekadašnji pripadnik 5. kozarske brigade.

“Ovo je najmanje što možemo uraditi u znak sjećanja na njih. Mi, njihovi savremenici, nećemo zaboraviti poginule borce, a ova spomen-soba treba da ostane za sve generacije, da znaju šta se dešavalo na ovim područjima i za šta su njihovi preci dali živote”, ističe Kabić.

Radomir Ivanović, predsjednik Mjesne boračke organizacije Marićka, zahvalio je svima koji su pomogli izgradnju ove spomen-sobe. “Mi smo naselje sa velikim brojem stanovnika, a u ratu je učestvovalo oko 800 boraca iz Marićke”, rekao je Ivanović.

“Ovo je prilika da se prisjetimo svih divnih ljudi čija su imena zapisana u ovoj spomen-sobi i da pošaljemo poruku da ih nikada ne smijemo zaboraviti. Ostavili su neizbrisiv trag za stvaranje Republike Srpske, a mi, borci, moramo da je dalje čuvamo”, poručio je Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Ovo je 21. spomen-soba koju je gradska Boračka organizacija izgradila na području Prijedora, u saradnji sa mjesnim boračkim organizacijama.

kozarski.com