Mraz i niske temperature početkom aprila, uplašile su voćare da će im se ponoviti gubici u voćnjacima, kao i prethodnih godina. Srećom, štete su zanemarljive, a ako se ne dese kasni proljećni mrazevi, može se očekivati dobar prinos voća. Prijedorski voćari godinama priželjkuju dobar rod. Šljiva po kojoj je potkozarski kraj dobro poznat, gotovo da je dobila status egzotičnog voća. Mnogo bolje lani nije prošla ni kruška, a i prinos jabuke bio je značajno smanjen. Snijeg i niske temperature proteklih dana, izazvali su zabrinutost proizvođača, međutim, odahnuli su nakon obilaska procvjetalih stabala.

“Štete su zanemarljive. Nadamo se da će, konačno, doći ljepše vrijeme, da će otopliti i da ćemo prebroditi problem kasnih proljetnih mrazeva, koji nas opterećuje već duži niz godina. To malo štete što je bilo, uglavnom je na šljivama, srećom u zanemarljivom obimu”, rekao je Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Predstavnici prijedorskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, ovih dana su obilazili teren kako bi provjerili stanje voćnih zasada. Potvrđeno je da nisu pričinjene značajnije štete.

“Detektovali smo na biljkama određen broj stradalih cvjetova, ali s obzirom da imamo visok rodni potencijal ove godine, ovakvo stanje neće se odraziti na potencijalni prinos ove sezone. Stanje ovakvo kakvo jeste je dobro. Voćari bi trebalo da nastave agrotehničke mjere po planu, bez nekih dodatnih intervencija”, poručio je Mirko Jokić, viši stručni saradnik za voćarstvo.

Većina voćnih kultura nalazi se u fazi cvjetanja, a to je i period intenzivne zaštite voća od bolesti i štetočina. Iskusniji proizvođači apeluju na mlađe kolege da čuvaju cvijet i pčele od insekticida, jer, kako kažu, mnogo je bolji prinos i kvalitet voća ukoliko pčele i voćari rade zajedno.

kozarski.com