Na osnovu člana 18. Zakona o obrazovanju odraslih („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 111/2021), člana 19. Statuta JU Mašinske škole Prijedor, Rješenja Zavoda za obrazovanje odraslih RS broj 07/5.1/604-211/18 od 04.10.2018. godine, Rješenja Zavoda za obrazovanje odraslih RS broj 07/5.1/604-163/15 od 02.07.2015. godine JU Mašinska škola Prijedor, u okviru projekta „Gradske mjere podrške zapošljavanju“ objavljuje:

J A V N I P O Z I V
ZA PRIJAVU ZA POHAĐANJE PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA OPERATERA NA CNC MAŠINAMA ZA OBRADU METALA I PROGRAMA ZA OPERATERA NA CNC MAŠINAMA ZA OBRADU DRVETA

Programi osposobljavanja se organizuju u okviru projekta „Gradske mjere podrške zapošljavanju“ (u daljem tekstu: Projekat), koji se realizuje u okviru realizacije mjere kreiranje i izvođenje programa obuke i prekvalifikacije prema aktuelnoj potražnji na tržištu rada predviđene Budžetom Grada Prijedor. Projekat realizuje Razvojna agencija grada Prijedora “PREDA” u partnerstvu sa Gradom Prijedorom i JU Mašinska škola Prijedor.

U okviru projekta, s ciljem podrške zapošljavanju, planirano je osposobljavanje za deficitarna zanimanja u struci metaloprerada / drvoprerada/proizvodnja namještaja. Primarna ciljna grupa poziva su lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS – Biro Prijedor (minimalno 70% polaznika od ukupnog broja), zainteresovana za sticanje kvalifikacija i vještina za zapošljavanje na radnim mjestima – operater na CNC mašinama za obradu metala i operater na CNC mašinama za obradu drveta.

U skladu s tim, implementatori Projekta upućuju Javni poziv licima sa prebivalištem na područja grada Prijedora, da se prijave za pohađanje javno važećih programa osposobljavanja: operater na CNC mašinama za obradu metala i operater na CNC mašinama za obradu drveta.

Program osposobljavanja za operatera na CNC mašinama za obradu metala izvodi se u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih Republike Srpske, odnosno javno priznatim programom objavljenim u „Službenom glasniku Republike Srpske“ br. 88/17. Program osposobljavanja traje 240 časova, od čega 90 časova teoretske nastave i 150 časova praktične nastave.

Program osposobljavanja za operatera na CNC mašinama za obradu drveta izvodi se u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih Republike Srpske, odnosno javno priznatim programom objavljenim u „Službenom glasniku Republike Srpske“ br. 18/14.

Program osposobljavanja traje 140 časova, od čega 57 časa teoretske nastave i 83 časa praktične nastave.

Teoretska i praktična obuka će se obavljati u prostorijama JU Mašinska škola Prijedor i eventualno u lokalnim preduzećima.

Po uspješnom završetku programa stiče se uvjerenje o osposobljenosti koje ima snagu javne isprave, uz podršku za zapošljavanja nakon uspješno završenog programa.

Obuke će biti BESPLATNE za sve odabrane polaznike (kroz projekat se obezbjeđuju sredstva za stručne predavače, potrebni materijal za rad, ljekarska uvjerenja i osiguranja od nezgode na praktičnom radu).

OPŠTI USLOVI
Polaznik obrazovanja odraslih upisuje program ako:
-ima navršenih 18 godina života,
-ima završenu najmanje srednju školu,
-nema status redovnog učenika i studenta,
-ima zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za rad,
-prednost pri upisu (ali ne i uslov) imaju lica koja posjeduju radno iskustvo u sektoru metaloprerade / drvoprerade/proizvodnje namještaja.

POTREBNA DOKUMENTACIJA
1.Prijava za upis (popunjava se u školi)
2.Diploma o završenoj školi:
-za program operater na CNC mašinama za obradu metala diploma o završenoj srednjoj školi (prednost ali ne i uslov imaju lica koja su stekla zvanje u struci metaloprerada/mašinska industrija)
-za program operatera na CNC mašinama za obradu drveta diploma o završenoj srednjoj školi (prednost, ali ne i uslov imaju lica koja su stekla zvanje u struci drvoprerade)
-Rodni list
-Uvjerenje o nezaposlenosti izdano od strane Zavoda za zapošljavanje RS – Biro Prijedor, ne starije od datuma objavljivanja Javnog poziva ili pismo podrške poslodavca za zaposlena lica.

Napomena:
Nakon izvršenog odabira, primljeni polaznici će biti u obavezi da dostave ljekarsko uvjerenje o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za rad, čije će troškove izdavanja snositi projekat “Gradske mjere podrške zapošljavanju”.

UPISNI ROK
Javni poziv ostaje otvoren 10 dana od dana objavljivanja u sedmičnim novinama „Kozarski Vjesnik“, odnosno do popune planirane grupe polaznika.

PROCEDURA ZA UPIS
Jedno lice se može prijaviti za jedan program osposobljavanja. Sva lica koja ispunjavaju uslove Javnog poziva dostavljaju neophodna dokumenta u JU Mašinska škola Prijedor, ulica Nikole Pašića broj 4 svakim radnim danom od 09:00 do 13:00 časova za vrijeme otvorenog Javnog poziva.

ODABIR POLAZNIKA
Odabir polaznika za programe osposobljavanja će vršiti komisija imenovana od strane direktora JU Mašinska škola Prijedor. Planirani broj polaznika je 12 po programu osposobljavanja. Ako se na Javni poziv prijavi više od 12 kandidata po programu, Komisija će prilikom izbora, uzimati u obzir stepen ispunjenosti uslova u pogledu predhodnog obrazovanja.

Preda Prijedor