Centar za socijalni rad Prijedor organizuje od sutra do petka, 8. aprila, “Dane otvorenih vrata” s ciljem promocije hraniteljstva, a zainteresovani će dobiti sve potrebne informacije o uslovima i načinu izbora hraniteljskih porodica.

Ova ustanova raspisala je javni poziv za prijavu potencijalnih hraniteljskih porodica, a mjesec april biće iskorišten za promociju ovog prava iz oblasti socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema evidenciji prijedorskog Centra za socijalni rad, 29 hraniteljskih porodica u Prijedoru brine o 23 maloljetna i 11 punoljetnih osoba.

Tokom “Dana otvorenih vrata” svi zainteresovani za prijavu, kao potencijalna hraniteljska porodica, dobiće od stručnih lica sve potrebne informacije o hraniteljstvu, uslovima i načinu izbora porodica, kao i o novčanim naknadama za bavljenje hraniteljstvom.

U javnom pozivu se navodi da Centar za socijalni rad kontinuirano radi na promociji hraniteljstva kao oblika porodične zaštite djece i odraslih bez adekvatnog porodičnog staranja.

“Pravo na hraniteljstvo predstavlja zakonom uređeno zbrinjavanje korisnika u porodicu koja mu obezbjeđuje zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Hraniteljska porodica je porodica koja se bavi uslugama zbrinjavanja djece i punoljetnih lica, za koju je prethodno izvršena procjena i osposobljavanje za hraniteljstvo, a ispunjava propisane zakonske uslove i ostvaruje naknadu za pruženu uslugu”, pojašnjava se u saopštenju.

SRNA