Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas zaključak o utrošku namjenskih sredstava po odluci o kreditnom zaduženju od 20 miliona KM koju je lokalni parlament donio prošle godine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić izjavila je da se zaključak odnosi na sredstva koja su iz tekućih sredstava utrošena na projekte planirane kreditom, a prije nego što je realizovan kredit.

“Riječ je o 1,3 miliona KM koje su plaćene prije realizacije kredita i mi smo danas donijeli odluku da sa kredita prenesemo ta sredstva ne tekući račun i poboljšamo likvidnost”, rekla je Kunićeva novinarima u Prijedoru na pauzi skupštinskog zasjedanja.

Ona je podsjetila da je odluka o kreditnom zaduženju donesena u julu prošle godine, a da je kredit realizovan 27. decembra.

“Od 20 miliona KM, oko 13 miliona je potrošeno za refinansiranje ranijih kredita, a oko sedam miliona namijenjeno je za investicije”, precizirala je Kunićeva.

Gradonačelnik Slobodan Javor izjavio je da su iz utrošenih 1,3 miliona KM finansirani rekonstrukcija Ulice Nikole Luketića, izgradnja ulice u naselju Janjića pumpa, hladnjača u Omarskoj, stadion u Gomjenici, te rekonstrukcija i sanacija društvenih domova.

“Nastavljamo infrastrukturne projekte. Najznačajniji je asfaltiranje, koje je veliki problem u našem gradu. Kada smo razgovarali sa mještanima iz svih mjesnih zajednica, oni su to kandidovali kao jedan od gorućih problema, tako da smo odlučili da to stavimo kao prioritet i za to je obezbijeđeno 700.000 KM”, rekao je Javor novinarima.

On je napomenuo da je od kreditnih sredstava preostalo oko 5,2 miliona KM i da je za industrijsku zonu u Aerodromskom naselju planirano 1,6 miliona KM, za asfaltiranje između boračkih zgrada na Pećanima 420.000 KM, kao i da će se iz tog novca graditi trim staza oko pećanskog parka i rekonstruisati glavna saobraćajnica u tom naselju.

Osvrćući se na probleme prevoznika, Javor je naveo da je Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je našla zajednički jezik sa prevoznicima, ali da su se usljed poskupljenja njihovi zahtjevi povećali.

“Iduće sedmice sastaćemo se da vidimo šta je realno. Grad ne bježi od pomoći. Grad želi da pomogne. Oni imaju zahtjeve, mi imamo mogućnosti, treba da se nađemo na sredini”, najavio je Javor.

Govoreći o uređenju gradskih plaža, Javor je naveo da bi do kraja idućeg mjeseca trebalo da počne uređenje na dvije lokacije – u Tukovima kod ušća Gomjenice u Sanu i u gradu kod motela “Le Pont”, za šta je obezbijeđeno 70.000 KM.

“Želim da zahvalim udruženjima kao što su naši ribari i `Čuvari Sane`, koji svakodnevno rade na čišćenju oko Sane i skrećem pažnju na one koji šetaju da ne bacaju smeće i ne ostavljaju ga pored klupa, jer je evidentno da je, nažalost, sve više smeća”, istakao je Javor.

SRNA