srna-dan skole branko radicevic (1)Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je zgrada Osnovne škole /OŠ/ “Branko Radičević” u Petrovu kod Prijedora bila u takvom stanju da se u njoj nije mogla bezbjedno odvijati nastava, te je zahvalio UNDP-u za obnovu školskog objekta.

“Prošlogodišnje poplave su učinile da sredstva koja Ministarstvo svake godine izdvaja za obnovu škola ne bi bila dovoljna, i zato smo zahvalni prijateljima iz UNDP-a”, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru, gdje je prisustvovao obilježavanju dana škole u Petrovu.

On je rekao da nema informacija o tome da nisu dobro izvedeni građevinski radovi na ovoj školi, ali da, ako ima primjedbi, to treba ići prema nadzornom organu i prema izvođaču radova.

“Dobro bi bilo da ako negdje ima nedostataka, izvođač to otkloni, sada kada se vrijeme mijenja nabolje, s obzirom na to da su radovi izvođeni tokom zime”, poručio je Malešević.

srna-dan skole branko radicevic (2)Direktor OŠ “Branko Radičević” Milosava Pranić rekla je da je u obnovu centralnog školskog objekta i fiskulturne sale iz Programa EU za oporavak od poplava uloženo 260.000 KM.

“Sada smo dobili novu fasadnu bravariju i nov krov, kako na školi tako i na fiskulturnoj sali”, rekla je na svečanosti obilježavanja dana škole Pranićeva, koja je ranije izjavila da ima primjedbe na dio izvedenih radova, a najviše na prokišnjavanje uprkos novom krovu, zbog čega se obratila i izvođaču radova i nadzornom organu.

Pranićeva je uručila prigodne poklone učenicima i nastavnicima škole za vrhunske rezultate u raznim oblastima.

“U ovoj školi nema loših, niti zadovoljavajućih nastavnika. U ovoj školi ima samo dobrih, vrlodobrih i odličnih”, naglasila je Pranićeva.

Ona je istakla da se, zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, u ovoj školi provodi projekat “Dositej dva” gdje su tri učionice opremljene sa po 24 računara za učenike i po jednim za nastavnike, te nastavnici obučeni, kao i da se drugi put u istoriji škole organizuje pripremni program za buduće prvačiće.

srna-dan skole branko radicevic (3)U programu obilježavanja dana škole, osim učenika i nastavnika centralne škole i područnih odjeljenja, učestvovala su i kulturno-umjetnička društva “Saničani” i “Čigre”, a prisustvovai su i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, glavni prosvjetni inspektor Goran Aljetić, predstavnik UNDP-a Siniša Ubiparip, direktori osnovnih škola iz Prijedora, predstavnici republičkog i lokalnog parlamenta, školskog odbora, savjeta roditelja, mjesne zajednice i vjerskih zajednica.

Iz Programa EU za oporavak od poplava za sanaciju šest škola u Prijedoru, odnosno pet školskih objekata, izdvojeno je 1,5 miliona KM.

Osim škole u Petrovu, u Prijedoru se donacijama EU obnavljaju i OŠ “Dositej Obradović“ i “Jovan Dučić” Lamovita, te srednje škole Poljoprivredno-prehrambena i Medicinsko-tehnološko-građevinska i Ekonomska, dok se na mjestu područne škole “Dositej Obradović” u Tukovima gradi novi školski objekat.

Iz istog programa prethodno je obnovljena i poplavljena područna škola u Gomjenici.

Program za oporavak od poplava finansira EU, a provode UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije u BiH.
SRNA