Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim bi, ako dobije zeleno svjetlo u Domu naroda, akcize na naftne derivate bile ukinute na period od šest mjeseci. Stupanjem na snagu ovog zakona, gorivo bi trebalo da bude jeftinije od 35 do 40 feninga.

I dok se čeka konačna odluka o ukidanju akciza na naftne derivate, građani su sve više zabrinuti i strahuju od daljnjih poskupljenja goriva. Uplašeni svakodnevnim povećanjima cijena, prije sipanja goriva, često pitaju da li je cijena ona koja piše na reklamnom panou benzinske pumpe ili neka druga.

Vlasnik „VD tursa“, Lazo Despot, ističe da je putnika sve manje i da će svakodnevna poskupljenja goriva mnoge prevoznike dovesti do zatvaranja. Navodi da je za jednu turu do Njemačke potrebno 420 litara goriva i 350 evra za putarinu. Koliko će još dugo izdržati, u „VD tursu“ nemaju odgovor.

„Situacija je iz dana u dan sve teža. Mislim da ne možemo izdržati više od pet-šest dana. Svi prevoznici su u istim mukama, tonemo iz dana u dan i idemo u gubitke“, kaže predsjednik Udruženja prevoznika Prijedor, Zoran Grbić.

Otkako su cijene počele da rastu na dnevnom nivou, sve više je pitanja može li se to zaustaviti i šta rade inspekcije. U tržišnoj inspekciji pojašnjavaju da je u aprilu prošle godine objavljena Vladina Uredba o određivanju marže na prodaju naftnih derivata i da ona iznosi maksimalno 25 feninga po litri goriva.

„Od tada do sada, tržišni inspektori Grada Prijedora kontinuirano vrše kontrole marži. Prošlog vikenda došlo je do porasta cijena na nekim pumpama, mimo zakonskih propisa, ali je, u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma, reagovala republička tržišna inspekcija, tako da su oni već ove sedmice sveli te marže na dozvoljeni nivo“, kaže tržišni inspektor Milica Konjević.

U tržišnoj inspekciji ističu da je kontrolama utvrđeno da se na prijedorskim pumpama marža kreće u dozvoljenim granicama i da je u prosjeku između 15 i 20 feninga po litri prodatog goriva. Nije poznato da li će prijedlog o ukidanju akciza na gorivo proći u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Poređenja radi, Vlada Srbije donijela je odluku kojom su propisane najviše cijene goriva. Država će plaćati 20 odsto od ukupne akcize, a marža za trgovce ograničena je na šest dinara, što je oko deset feninga. U pokušajima da zaštiti životni standard građana, Vlada Srbije ukinula je carinu na uvoz sirove nafte. Ove mjere trajaće mjesec dana, od danas do 11. aprila.

kozarski.com