S ciljem unapređenja i razvoja kulture i kreativne industrije, održan je sastanak predstavnika Gradske uprave, Agencije PREDA i ustanova kulture te udruženja koja promovišu kulturni amaterizam.

U SKUD-u “Dr Mladen Stojanović” kažu da ovakvi susreti dobro dođu da se unaprijedi saradnja i kroz nove projekte modernizuje rad. U ovom Društvu ističu da su zadovoljni statusom, ali da uvijek može bolje.

Sekretar SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” Nebojša Aleksić smatra da uvijek ima nekog prostora da se to poboljša.

“Nadamo se da će se u budućnosti poboljšati. Naravno, smatramo da treba da se malo obrati pažnja na kvalitet rada pa da se vrši na osnovu toga i selekcija. Na osnovu i kvaliteta i značaja pojedinih KUD-ova i udruženja da se na taj način i daje podrška na osnovu kvaliteta i rada i svega ostalog”, rekao je Aleksić.

U Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” ističu da se povećava broj čitalaca i ljubitelja knjige. Problem je, kažu u ovoj ustanovi, nedostatak adekvatnog prostora. Nadaju se da će to u godini kulture biti među prioritetima Gradske uprave.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je da biblioteka možda ima i najveći problem, to je upravo problem smještaja.

“Mi smo podstanari 34 godine u Muzeju “Kozare”, ogroman problem sa prostorom činimo jedni drugima. Smještaj ove ustanove riješio bi mnogo toga. Muzej bi u pravom smislu dobio svoje prostorije, Biblioteka bi postala ono što zapravo i treba, jedan reprezentativni objekat”, rekla je Vila.

Kao i druge oblasti, i razvoj kulture naslonjen je na projekte i sredstva iz evropskih fondova. Razvojna agencija PREDA ima veliko iskustvo kada je u pitanju izrada kvalitetnih projekata u brojnim segmentima života i rada. Na sastanku radne grupe bilo je riječi o prioritetima i novim projektima.

Projekt menadžer u Agenciji PREDA Goran Rodić izjavio je da je ovo bila prilika da se razgovara o mogućnostima, o identifikaciji prioriteta za naredni period i mogućnostima pripreme novih projektnih prijedloga, kako prema Gradskoj upravi tako i prema dostupnim IPA instrumentima, odnosano evropskim programima.

U Gradskoj upravi nadaju se da će uz pomoć programa “Kreativna Evropa” i Vlade Republike Srpske, Prijedor i ove godine nastaviti da realizuje planirane projekte iz oblasti kulture i kreativne industrije.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović istakla je da je Grad Prijedor uz pomoć Agencije PREDA aplicirao do sada i nastaviće u kontinuitetu da aplicira na razne međunarodne fondove koji pokrivaju ovu oblast kada govorimo o kulturi i kreativnim industrijama.

“Prije svega, to je i program kreativne Evrope, ali svakako imamo i podršku predsjednice, odnosno Vlade RS, kao jedna od lokalnih zajednica koja je aktivnoa u ovom procesu kada se radi o razvoju kreativnih industrija i očekujemo svakako da i preko Vlade Republike Srpske u narednom periodu možemo realizovati neke projekte”, kazala je Kasalovićeva.

Ona je istakla i da je Prijedor odavno postao prepoznatljiv po brojnim kulturnim sadržajima i manifestacijama međunarodnog karaktera.Pet decenija traju Književni susreti na Kozari, a ove godine biće organizovan 20. jubilarni Festival horova “Zlatna vila”. Imenovan je i Organizacioni odbor za obilježavanje 2022. kao godine kulture u Prijedoru.

Prema najavama, Agencija PREDA će uskoro dobiti multimedijalni studio, koji će doprinijeti razvoju kreativnih sadržaja, posebno multimedijalnih mogućnosti mladih ljudi.

U Gradskoj upravi kažu da će po uzoru na republički nivo, biti osnovan Savjet za kreativnu industiriju Prijedor, koji će prikupljati podatke i predlagati pravce razvoja kreativne industrije.

prijedorgrad.org