U sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja Republike Srpske su prijavili 2.263 slučaja akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 792.

U bolnicama u Srpskoj prijavljeno je 16 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

U referentnoj laboratoriji Instituta za javno zdravstvo RS, u ovoj sedmici je testirano 10 ILI uzoraka, od koji je sedam bilo pozitivno na virus influence A(H3), dok su tri uzorka bila pozitivna i na virus influence A(H3) i na SARS-CoV-2, i radi se o fluroni.

U ovom periodu nije bilo smrtnih ishoda od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, saopštili su iz IJZ RS.

U prethodnoj sedmici registrovana su 2.962 slučaja ARI, 1.322 ILI, te 34 slučaja SARI.

Od početka sezone, u Srpskoj su ukupno prijavljena 59.892 ARI infekcije, 18.205 ILI i 599 SARI infekcija.

– Najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu su imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanje Bijeljina i Zvornik, dok je najviše SARI slučajeva prijavljeno u bolnicama u Gradiški i Prijedoru. Najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 30-64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u uzrasnoj grupi do četiri godine – kažu u IJZ Srpske.

Naglašavaju da, prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost virusa influence varira u odnosu na zemlje Evrope.

Dominantan soj je virus influence A (H3), a prema dosadašnjim podacima, smatra se da je sezona influence na niskom nivou.

U Srpskoj je u padu i broj zaraženih korona virusom, a manje je i pacijenata koji se u bolnicama liječe od ove ove zaraze.

srpskainfo.com