Vlada Republike Srpske obezbijedila je 7.500 KM pomoći Hrišćanskoj humanitarnoj organizaciji “Hljeb života” iz Prijedora za rad javnih kuhinja i time spriječila gašenje najstarije javne kuhinje u gradu na Sani, izjavio je danas Danko Malešević iz ove organizacije.

“Nedavno smo imali problem i mislio sam da stanem s radom javne kuhinje. Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH naplatila je sa našeg računa 8.000 KM, protiv čega smo se godinama borili sudskim putem. Uz ovu pomoć Ministarstva trgovine i turizma sada ćemo taman premostiti tu prazninu”, rekao je Malešević Srni.

On je podsjetio na problem koji se iznenada pojavio 2014. godine i za koji ni danas nema logičnog odgovora, kako je za 50 kamiona humanitarne pomoći koje je “Hljeb života” uvezao u BiH od 2000. do 2014. godine ova organizacija bila oslobođena plaćanja carine i ulaznog PDV-a, a nije za 10 kamiona nakon 2014.

“Mi smo 2014. godine samo prestali da dobijamo rješenja da smo oslobođeni. Nastavili smo da radimo, promjena u zakonu nije bilo i mislili smo da rješenja samo kasne. A onda smo 2017. godine dobili odbijajuća rješenja za 10 kamiona. Počeli su nas teretiti za PDV i carinu kao da smo firma, nakon čega smo zaustavili uvoz i od tada smo na sudu”, naveo je Malešević.

On je pojasnio da je u svim kamionima bila ista vrsta humanitarne pomoći – pelene za nepokretne odrasle osobe, kolica za lica sa invaliditetom, ortopedska pomagala, bolnički kreveti, medicinska oprema i slično, u šta je bilo uključeno i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje je izdavalo dozvole za svaku pošiljku.

“Sud BiH presudio je u korist UIO BiH. Obratili smo se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali su se oni proglasili nenadležnim. Prijavili smo slučaj ombudsmanu i ta komunikacija je u toku”, dodao je Malešević.

On je izrazio zahvalnost Ministarstvu trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske za odobrenu pomoć koja “daje prostora za kontinuitet”, ali je izrazio i bojazan za budući rad pošto se očekuje da će UIO BiH potraživati još 8.000 KM.

U Prijedoru rade dvije javne kuhinje na tri lokacije, a otvaranje prve inicirali su ovdašnji gimnazijalci 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana.

Nepunu godinu kasnije “Hljeb života” podijelio je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji u gradu na Sani, a od 2013. to čini i u LJubiji.

“U Prijedoru imamo 110 korisnika, a u LJubiji 40. Za 90 korisnika obroke finansira grad Prijedor sa kojim uvijek imamo odličnu saradnju, a za 60 jedna britanska humanitarna organizacija putem svoje ispostave u Mostaru. Radnim danom dijelimo kuvane obroke, a za vikende pakete suve hrane. Slabo pokretnim korisnicima ih dostavljamo na kućnu adresu”, naveo je Malešević.

Krajem 2016. drugu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje rađana “Optimisti” koje danas ima 210 redovnih korisnika.

Za sufinansiranju javnih kuhinja u budžetu grada za prošlu godinu bilo je planirano 120.000 KM, a rebalansom je taj iznos uvećan na 150.000 KM.

SRNA