glas-radocaj-bilbijaPriča o Draganu Radočaju iz Ljeskara kod Prijedora duboko je dirnula njegove sugrađane, koji nisu ni znali da među njima živi ovaj hrabri, nasmijani devetnaestogodišnjak koji momačke dane provodi na drvenoj ploči postavljenoj u invalidska kolica.

Radočaj je obolio od rijetke bolesti “staklenih kostiju” i za razliku od svojih vršnjaka, nema velikih želja osim da dobije savremenija invalidska kolica.

Mještanin Miske Glave Milan Bilbija pozvao je “Glas Srpske” da bi uručivanjem priloga od 50 KM podstakao humane ljude da mu se pridruže i pomognu Draganu. Bilbija je istakao da je ispunio i želju svoje pokojne majke Radojke.

– Moja majka je često govorila da ćemo, ako ozdravi, Draganu otići u posjetu. Ona to nije dočekala, ali ja njenu želju ovim ispunjavam. Kad god budem mogao, donosiću voće i druge potrepštine za ovog sjajnog momka – rekao je Bilbija i dodao da je Draganova želja da kupi kolica sa električnim motorom prilika za sve da pokažu humanost.

Dragan kaže da bi mu to omogućilo da sa društvom izađe iz kuće.

– Volio bih da izađem do grada, da pogledam neki film u bioskopu, da sa drugarima prođem glavnom ulicom. Ta kolica bi bila pun pogodak jer bih mogao sam da se krećem – priča Dragan.

Njegova majka Dragana ističe da je sina u rukama mogla nositi do godine, a onda su počeli lomovi.

– Do desete godine imao je više od stotinu lomova, a lomio je ruke, noge, vilicu nakon jela, a rebra i ključnu kost nakon spavanja. Sada ga na ovoj ploči prenosimo na krevet, gdje opet spava na ploči – priča Dragana.

Kontakt

Da li će Dragan Radočaj dosanjati san o savremenijim invalidskim kolicima, zavisi od humanih ljudi. Svi koji žele da pomognu mogu da pozovu Dragana na broj telefona 066/838-086, a broj žiro-računa njegove majke na ime Dragana (Novak) Radočaj je 562-007-80950207-89 i otvoren je kod NLB banke.

Glas Srpske