srna-pavic-maruerGradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocijenio je juče nakon sastanka sa ambasadorom Švajcarske u BiH Hajnrihom Maruerom da je bescarinska razmjena roba sa Švajcarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, kroz sporazum EFTA, velika razvojna šansa za domaće privrednike.

“Možda najznačajnija grupa pitanja o kojima smo danas govorili je sporazum o slobodnoj trgovini BiH sa Švajcarskom, Norveškom, Islandom i Lihteštajnom. To je bescarinska razmjena roba kroz sporazum EFTA i smatram da je to za nas velika razvojna šansa”, rekao je Pavić novinarima.

On je dodao da je EU u jednom dijelu dosta zatvorena prema izvozu iz BiH, pa je ovo velika prilika za razmjenu roba sa ove četiri zemlje.

“Mislim da naši privrednici trebaju razvijati proizvodnju koja bi bila usmjerena na ova tržišta, a naši dobri odnosi trebaju doprinijeti tome da privrednicima pomognemo da se zajedničkim ulaganjima ili trgovinom naši proizvodi nađu na tržištima ovih zemalja”, rekao je Pavić.

Govoreći o velikoj dijaspori iz Prijedora koja živi u Švajcarskoj, Pavić je istakao da kroz investicione konferencije i kroz dane dijaspore, ali i uz pomoć vlasti Švajcarske, treba stvoriti takve odnose koji će privući građane koji su dovoljno sposobni da investiraju u Prijedor.

Pavić je zamolio ambasadora da još jednom prenese zahvalnost stanovnika Prijedora na realizaciji projekata u kojima učestvuje švajcarska vlada na području Prijedora.

“Tu je, prije svega, projekat vodosnabdijevanja SECO u koji je Vlada Švajcarske uložila više od 14 miliona franaka, potom projekat GOV-WADE za dobro upravljanje vodama gdje se u kontinuitetu svake godine ulaže oko 200.000 KM u pobošljanje upravljanja vodama i projektu GOLD gdje se radi o pomoći u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u Prijedoru za privlačenje stranih i domaćih investitora”, rekao je Pavić.

Maurer je istakao da je od 60.000 ljudi iz BiH koji danas žive u Švajcarskoj, čak 10.000 porijeklom iz Prijedora, te da je to odličan most za jačanje saradnje i razmjenu projekata.

Maurer je istakao da Švajcarska i BiH imaju dosta zajedničkog, a prije svega je to raznolikost nacija, kultura i religija.

On je nakon posjete Prijedoru i razgovora sa gradonačelnikom Prijedora istakao da je ubijeđen da je to prednost, pod uslovom da se poštuju određena pravila.

“Dijelimo i veliko vodno bogatstvo kao značajan resurs koji ima BiH, a poznato je da u Švajcarskoj, koju često nazivaju vodenom tvrđavom Evrope, izviru mnoge poznate evropske rijeke”, rekao je Maurer.

On je dodao da upravo iz tih razloga nije nimalo slučajno što je Švajcarska izabrala upravo Prijedor da izgradi stabilan i održiv sistem vodsnabdijevanja, kao jednog od najvećih koje je švajcarska vlada realizovala u BiH.

Posjeta ambasadora Švajcarske Prijedoru završena je posjetom prijedorskom “Vodovodu” i terenskoj kancelariji projekta SECO u Prijedoru.

SRNA