tribina-ljudska prava svim zenama (1)Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi organizacija „Žene ženama“ Sarajevo, „Žene Trnova“ Istočno Sarajevo i Udruženja žena „Nada“ Prijedor, a povodom 8. marta. Međunarodnog dana žena, u našem gradu je proteklog petka održana tribina pod nazivom „Ljudska prava svim ženama u BiH-Akcija i reakcija na rodno zasnovano nasilje“.

Ovu Javnu tribinu su organizovale žene iz lokalne uprave, ustanova i organizacija žena s ciljem da kroz zagovaračko i inkluzivno djelovanje stvore uslove za promjene/rješenja ključnih problema žena: rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije žena na tržištu rada, položaju žena na selu, pristupu žena ljudskim pravima i učešću žena u javnom odlučivanju.

-Položaj žena ni u Prijedoru kao i u čitavoj Bosni i Hercegovini nije dobar. Mi imamo deklaracije, mi imamo potpisivanja, BiH je potpisala mnoge evropske deklaracije o pravima žena, naša odluka o ravnopravnosti polova postoji i u gradu Prijedoru. Međutim, postoje diskriminacije kada se žene zapošljavaju, nema ih na mjestima gdje se donose odluke, tako da o tome moramo voditi računa. Žene moraju biti educirane, moraju poznavati Zakone, šta im oni dozvoljavaju, koliko se mogu boriti za svoja prava, jer samo kad su upoznate sa Zakonima koji njih štite, one će se bolje boriti i dobiti zasluženo mjesto u ovom gradu i u ovoj državi – rekla je Dr. Azra Pašalić, predstavnica mreže bh. žena „Women net“.

Fokus uvodnog izlaganja i diskusije bio je na rodno zasnovanom nasilju prema ženama i u porodici.

-Bilježimo blagi porast nasilja u porodici, tačnije nasilja nad ženama. U 2013. godini je bilo zabilježeno 125 slučajeva nasilja u porodici dok je u 2014. godini bilo 126 takvih slučajeva. Međutim, ovdje se radi samo o prijavljenim situacijama koje su evidentirane. Zbog toga kada govorimo generalno o slučajevima nasilja u porodici ne možemo da zaključujemo da li se radi o porastu ili smanjenju već samo o onome što smo mi zabilježili i podacima sa kojima smo se rukovodili – kaže Sanja Topić, psiholog iz Centra za socijalni rad Prijedor koja je bila zadužena za uvodno izlaganje.

Javnoj tribini su prisustvovale članice više prijedorskih udruženja koja okupljaju žene.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
tribina-ljudska prava svim zenama (2) tribina-ljudska prava svim zenama (4) tribina-ljudska prava svim zenama (3) tribina-ljudska prava svim zenama (5) tribina-ljudska prava svim zenama (6) tribina-ljudska prava svim zenama (7)