U opštini Oštra Luka očekuju da će naredne godine urediti spoljašnost sportske dvorane i time završiti radove na izgradnji ovog objekta, koji su počeli prije 12 godina.

Za izgradnju sportske dvorane površine 1.632 metra kvadratna Vlada RS je 2008. godine iz razvojnog programa odobrila 850.000 KM. Radovi su počeli 2009, ali su zaustavljeni nakon par godina, jer je izvođač radova tužio opštinu za neisplaćene radove. Sudski proces, koji je trajao skoro osam godina, okončan je u korist izvođača radova.

Preduzeće koje je izvodilo radove otišlo je u stečaj, ali je lokalna vlast morala firmi koja je preuzela potraživanja izvođača radova da isplati oko 75.000 KM za radove i troškove sudskog procesa. Ove godine opština je na javnom pozivu izabrala preduzeće koje je za 106.000 KM postavilo pod u dvorani.

Portparol opštine Oštra Luka, Dalibor Ljuboja, kaže za Srpskainfo da je ostalo još da se urede dvorište, parking i prostupni put do dvorane.

– Opština je prvo kupila zemlju na kojoj je izgrađena dvorana, a prije par godina i zemlju koja je potrebna da se uredi prostor oko nje, kao i da se asfaltira prilaz od magistralnog puta. Sa projektom za vanjsko uređenje dvorane, koji je procijenjen na oko 230.000 KM, prijavili smo se na poziv Ministarstva finansija RS za finansiranje infrastrukure u lokalnim zajednicama i očekujemo da će nam biti odobren kako bismo konačno naredne godine završili sve radove – priča on.

Ljuboja navodi da opština Oštra Luka ne želi stvarati dodatne troškove osnivanjem javne ustanove koja rukovodi sportskom dvoranom, već traže način kako da ona bude predana na upravljanje Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, pored koje je i izgrađena. On ističe da je jedan od osnovnih razloga za gradnju sportske dvorane bio taj što đaci nemaju salu za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke, Nikola Vujasinović, priča da je novi objekat škole izgrađen 2002. godine, ali u svom sastavu nema fiskulturnu salu.

– Od velikog značaja je završetak gradnje sportske dvorane koja se nalazi uz školu, jer je đacima potreban prostor za nastavu iz fizičkog vaspitanja. Ta nastava je bitna za psihofizički razvoj djece. Dvorana će normalizovati nastavu fizčkog vaspitanja, jer kada je loše vrijeme i zima djeca moraju da rade fizičko vaspitanje u hodniku škole, što ne ispunjava uslove za normalno odvijanje nastave – kaže Vujasinović.

Navodi da ovu školu pohađa 125 učenika od prvog do devetog razreda. Vujasinović dodaje da su ove godine uspjeli da organizuju i produženi boravak, koji pohađa između 16 i 20 učenika.

– Program produženog boravka organizovan je u objektu stare škole, koji je rekonstruisan. U njemu imaju dvije učionice, a u drugoj učionici bi trebalo od oktobra da počne nastava za djecu od treće do šeste godine. Imamo 16 djece koja će da pohađaju tu nastavu. Saglasnost smo dobili od Ministarstva prosvjete i kulture i ona će trajati od oktobra do decembra. Taj program je veoma značajan za Oštru Luku, koja nema vrtić, pa se iskreno nadamo da će od naredne godine taj program za djecu pred polazak u školu od tri do šest godina zaživjeti i biti uveden kao stalan – zaključuje Vujasinović.

Objekat stare škole, koji se nalazi uz novi objekat, rekonstruisan je ljetos, a novac su obezbijedili Vlada Švajcarske kroz UNDP i opština Oštra Luka.

PLANOVI NAKON REBALANSA
U ovom mjesecu Skupština opštine Oštra Luka bi trebalo da razmatra nacrt rebalansa budžeta. U lokalnoj upravi se nadaju suficitu sa kojim će moći započeti neke od projekata.

Jedan od planova je izgradnja nove zgrade opštine. Lokalna administracija je trenutno smještena u montažnom neuslovnom objektu. Izgradnjom novog objekta pored hrama Hrista Spasitelja prije dvije godine Oštra Luka je riješila i problem sale za održavanje sjednica Skupštine opštine.

Ona se sada nalazi na spratu novog objekta, u prizemlju je kancelarija boračke organizacije, dok su na spratu nevladine organizacije i ispostave republičkih institucija.

srpskainfo.com