Rad „Nebo je granica“ diplomiranog grafičara iz Prijedora Dragana Inđića (38) izabran je na konkursu Udruženja likovnih umjetnika Prijedor za osmi mural koji će krasiti grad na Sani.

Zanimljivo je da će Inđić svoj rad oslikati na zidu Ugostiteljko-ekonomske škole, koju je upravo on pohađao. Ovaj izuzetno skromni i talentovani mladi čovjek za Srpskainfo priča da je srećan zbog pobjede, ali da nije iznenađen. Razlog je možda i to što je Inđić izuzetno skroman, ali i to što je učestvovao na svim dosadašnjim konkursima za murale u Prijedoru.

Objašnjava da je svoj rad „Nebo je granica“ prilagodio tome što je namijenjen za zid obrazovne ustanove.

– Radi se o konceptu napredovanja, dostizanja svojih granica i prevazilaženju istih. Balon je u obliku sijalice koja u vizuelnom jeziku označava ideju, napredak, prosperitet. Ideja je ono što nas gura naprijed i što nas uzdiže. Simbolično, u dnu ilustracije nalazi se Mrakovica, koja je obilježje Prijedora, a nebo je granica – objašnjava Inđić.

Dodaje da nije tačno da se samo u školskim klupama stiče obrazovanje i da su to adrese na kojima se određuje koliko ćemo steći zananja i kako ćemo ga iskoristiti.

– Upravo sam ja dokaz da to nije tako. Nakon što sam završio smjer pravni tehničar u srednjoj školi, upisao sam grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a nakon završene Akademije završio sam kod kuće još jedan fakultet tako što sam uz pomoć interneta sticao vještine grafičkog dizajna. Nije do škole, sve je do tebe, ono što ti hoćeš i odlučiš to je to. U školi si da naučiš neke činjenice, dobiješ neke informacije s kojima raspolažeš dalje. Ne staje sve u školi, to je pogrešno. Poslije škole se gradiš dalje – priča on.

Navodi da smjer grafički dizajn nije bio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci kada je upisivao fakultet i da se zbog toga odlučio za grafiku koja je najsrodnija. Objašnjava da je grafika slikarska disciplina, a grafički dizajn je komercijalan.

– Pretežno radim onlajn, internetom nađem posao ili posredstvom konkursa. To su izrada logotipa, ilustracije, vizit karte, bilbordi, reklame generalno – kaže on za Srpskainfo.

Ove godine dizajnirao je logotip za Gimnaziju „Sveti Sava“ iz Prijedora.

Prije nekoliko godina rad ovog Prijedorčanina izabran je na konkursu svemirske industrije iz Francuske.

– Jedan od meni najdražih je logo za francusku firmu „Trast me“, koja pravi male jonske motore za satelit. Možda je bilo oko 30 učesnika sa nekoliko stotina prijedloga, ali njima se najviše svidio moj logo, koji i danas koriste. Oni vjerovatno taj logo koriste za svoje dokumenta, pisma, mejlove. Možda i štampaju na motore kao stiker ili gravuru tako da u šali kažem da sam tehnički prvi Bosanac u svemiru, jer je jedan dio mene otišao o orbitu – kaže uz osmijeh Dragan.

Priča da povremeno mijenja i nastavnike likovne umjetnosti u školama. Voli djecu i rad s njima, ali ipak učionica nije mjesto u kojem se vidi na duge staze. Prisjeća se da je oduvijek volio crtanje. Kao dječak slikao je pištolje i dječije heroje, a kasnije prirodu i portrete.

Nažalost, zbog sistema koji ne prepoznaje talentovane ljude i ne zna da ih zadrži, Inđić često razmišlja da napusti BiH.

– Veliki broj mojih drugara je otišao u inostranstvo. Imam osjećaj da sam ostao posljednji, da treba da ugasim svjetlo i krenem. Nije toliko do novca, već zbog sistema i svega onoga što ga čini. Ovo sve generalno ide dolje, degradacija sveopšta je na sceni. Meni nikada nije bilo žao što se time bavim, radim ono što volim i od toga nešto zaradim, ali kada razmišljam o dugoročnim planovima nije dovoljno. Ovaj život nije trka na 100 metara već maraton, moraš razmišljati šta ćeš za 20 godina – zaključuje Inđić za Srpskainfo.

PROJEKTI
Kroz projekat „Prijedor grad murala“, koje realizuje Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora sa Gradom Prijedorom i italijanskim gradom Trentom, urađeno je sedam murala.

To su “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samoži Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke, “Gejm on” Ljubiše Pušca iz Omarske i “Šta je unutra” Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

Prijedorčanin Dragan Inđić bi trebalo tokom ovog mjeseca da oslika osmi mural. Njega su ranije angažovali za pomoć u oslikavanju murala autori “Grada” i “Gejm on” murala.

srpskainfo.com