Izložba radova studenata Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i prijedorskog multimedijalnog umjetnika Igora Motla otvorena je danas u Prijedoru u okviru Kreativnog vikenda koji organizuju grad Prijedor i Asocijacija za razvoj i saradnju.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da kreativna revolucija počinje u Prijedoru danas otvaranjem prvog Kreativnog vikenda, a uz podršku predsjednice Republike Srpske, te da će centar zbivanja u toj oblasti Prijedor biti ove i iduće godine.

“Želim da se zahvalim umjetnicima koji su napravili danas ovu izložbu, ULUP-u što je oplemenio ovaj prostor i što ga čuva kao pravi domaćin i nadam se da će iz ovog prostora izaći još mnogo djela koja će biti na ponos našeg grada. Takođe želim da se zahvalim Asocijaciji za razvoj i saradnju i pozivam sugrađane da dođu na dešavanja planirana za ova tri dana”, poručio je Pavlović.

Predsjednik Asocijacije za razvoj i saradnju Lara Simović rekla je da ova asocijacija zajedno sa republičkim institucijama i gradom Prijedorom vodi priču vezanu za razvoj kreativne industrije u Republici Srpskoj.

“Zadovoljstvo je nalaziti se u ovakvom prostoru danas. Mislim da je to nešto čemu strijemimo, kao i ta komunikacija između grada, institucija i kreativaca, tako da se nadam da će biti mogućnosti za ovakve projekte i u budućnosti i da ćemo rado pratiti rad ove jedne ekipe”, dodala je ona.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ Boris Eremić rekao je da je ovo prva izložba koja je postavljena u prostorijama koje je ovo udruženje dobilo od grada na korištenje.

“Inicijativa za osnivanje savjeta za kreativnu industriju na nivou Republike Srpske je jedna divna priča. Prijedor je u naredne dvije godine centar kreativne industrije, ne bez razloga, jer je Prijedor poznat kao grad slikara i grad kulture. Mislim da ćemo mi opravdati to povjerenje i u daljoj saradnji pokazati naše potencijale”, naglasio je Eremić.

On je naveo da izložbu čini retrospektiva 15 godina banjalučke akademije po izboru profesora Milana Krajinović, fotografije Igora Motla i grafike Andree Krnetić i Milice Đerić.

Autor izloženih fotografija Igor Motl jedan je od članova ULUP-a.

“Velika je čast biti jedan od izlagača u ovom prostoru koji je udruženje konačno nakon 40 godina djelovanja i rada u Prijedoru dobilo. Kompletna priča vezana za razvoj kreativne industrije je jako važna u smislu institucionalne podrške. Ona, naravno, nije presudna da bi se kreativni život razvijao i da bi kreativci radili, ali podrška institucija je jako bitna i jako važna i ja se nadam da je ovo početak jedne jako dobre, interesantne, zanimljive i kvalitetne priče, konkretno kod nas u Prijedoru”, ocijenio je Motl.

Izloženi radovi mogu se pogledati u prostorijama ULUP-a u zgradi vatrogasnog doma u nedjelju od 10.00 do 18.00 časova.

prijedorgrad.org