srednje skoleZavod za zapošljavanje Republike Srpske počeo je sa provođenjem aktivnosti profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih školama o potrebama tržišta rada. Na taj način pomažu mladima da se u nastavku školovanja opredjele za zanimanja koja su deficitarna. Predstavnici zavoda su posjetili Ugostiteljsko-ekonomsku školu u Prijedoru.

Učenici četvrtog razreda prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole kažu da im je profesionalno informisanje o potrebama tržišta rada od velike pomoći. Svjesni su da njihove želje često nisu u skladu sa realnim stanjem na tržištu, te da su im šanse za zaposlenje nakon obrazovanja veće ukoliko odaberu deficitarno zanimanje.

– Ovi današnji uslovi su nezgodni za odlučivanje šta dalje, tako da nam je veoma značajno ovo predavanje. Ja još nisam odlučila šta ću dalje, ali možda ću odlučiti uz njihovu pomoć, rekla je Dajana Kukić, učenik.

– Ja ću pokušati upisati fakultet. Ako ne uspijem, gledaću da idem odavde, rekao je Sanel Kljajić, učenik.

Milijana Davidović, školski psiholog takođe smatra da je za učenike završnih razreda veoma bitno da se upoznaju sa stanjem na tržištu rada, kako bi se mogli odlučiti za zanimanja kojima tržište nije prezasićeno.

– Mi ćemo nakon ovoga raditi jedno anketiranje, gdje ćemo dobiti određene rezultate o interesima, sklonostima i željama učenika. Tako će učenici moći da usklade svoja interesovanja sa potrebama tržišta rada, istakla je Milijana Davidović, psiholog u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, Prijedor.

Profesionalno informisanje učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola pokazalo se kao izuzetno korisno, tvrde u prijedorskoj Filijali Zavoda za zapošljavanje. U posljednje vrijeme smanjen je interes učenika za društvene nauke, a povećan za tehničke i medicinske nauke.

– Tržište rada kaže da je neophodno da usmjeravamo našu omladinu ka tehničkim naukama. Đaci treba da vježbaju matematiku i fiziku. I da neke svoje lične preferencije usklade sa realnim okolnostima, dodala je Nela Lazić, viši stručni saradnik u Zavodu za zapošljavanje, Prijedor.

Ovo je četvrta godina kako predstavnici Zavoda za zapošljavanje provode aktivnosti profesionalnog informisanja učenika. Do kraja školske godine posjetiće sve osnovne i srednje škole u gradu na Sani.

ELTA TV