eltatv-lakse torbe-os petar kocic„Olakšajmo đačke torbe“, naziv je projekta koje je uspješno proveden u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru, u kojoj su postavljeni ormari u kojima učenici mogu odlagati stvari koje im nisu svakodnevno potrebne i na taj način smanjiti težinu svojih torbi. U školi je postavljeno 36 ormara.

Lakše đačke torbe od sada će biti bar za učenike Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora. Bar za one od drugog do petog razreda. Obradovali su se ormarima koji su im postavljeni ispred učionica u kojima mogu ostavljati školski pribor.

– U njih stavljam, najčešće, opremu za fizičko. Sada mi je torba dosta lakša, rekao je Mladen Madžar, učenik.

– Danas sam donijela svoje kistove za likovno da ih ostavim u ormarić. Obradovala sam se ormarićima i torba mi je sada lakša, rekla je Adrijana Jakić, učenica.

Problem preteških torbi je višegodišnji problem u svim školama u Srpskoj. Zato su u ovoj prijedorskoj obrazovnoj ustanovi došli na ideju da postave ormariće koji su se, iz više razloga, pokazali kao izuzetno dobar potez.

– S obzirom da su djeca u tom uzrastu kada rastu, kada im se kičme krive, na ovaj način smo omogućili da im olakšamo torbe. Ovdje ostavljaju stvari koje im nisu svakodnevno potrebne, istakla je Silvana Batoz, nastavnik u OŠ „Petak Kočić“, Prijedor.

– Nismo u mogućnosti da uradimo za čitavu školu, ali smatramo da je ovo što smo uradili dobro. To vidimo i po reakcijama djece,dodala je Gorana Bosančić, direktor OŠ „Petar Kočić“, Prijedor.

U školi je postavljeno 36 ormara, namijenjenih učenicima od drugog do petog razreda. Vrijednost investicije je 3. 000 maraka.

Tekst-foto-video-ELTA TV
Video – RTRS