U organizaciji Grada Prijedora i Turističke organizacije grada Prijedora 29.07. i 30.07.2021. godine na malom gradskom trgu organizovaće se 14. etno izložba „Zlatne ruke Potkozarja“.

Etno izložba ima za cilj da okupi stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kulturno-umjetničkih društava, udruženja žena, etno radionica i drugih organizacija i lica koja se bave izradom rukotvorina i koja zajedničkim nastupom predstavljaju autentičnost naše regije kroz umjetnost, običaje, stare zanate, odjevne predmete, znanje i umijeće, etno dizajn i drugo.

Prijave izlagača za etno izložbu su završene i ove godine će učešće uzeti 6 udruženja, 5 radionica i 20 pojedinaca koji se bave izradom suvenira i rukotvorina. Učesnici etno izložbe su sa područja Potkozarja, odnosno grada Prijedora, Gradiške, Novog Grada, Kozarske Dubice i Oštre Luke.

Svečano otvaranje etno izložbe planirano je 29.07.2021.godine s početkom u 11.00 časova, dok je svečano zatvaranje predviđeno 30.07.2021.godine u 19.00 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program. Na svečanom otvaranju etno izložbe učešće će uzeti SKUD „Dr Mladen Stojanović“ i KUD „Kozarac“, a na svečanom zatvaranju predstaviće se tamburaški orkestar KUD-a „Milan Egić“ i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Ovogodišnje takmičenje u okviru etno izložbe „Zlatne ruke Potkozarja“ biće organizovano za posjetioce manifestacije koji će prvog dana etno izložbe odnosno 29.07.2021.godine u periodu od 11.00 do 15.00 časova moći da glasaju za svog favorita, a u kategoriji najljepše uređen štand.

Napominjemo da je cilj organizovanja etno izložbe “Zlatne ruke Potkozarja”, očuvanje, njegovanje, podsticanje i promovisanje narodnih običaja i tradicionalnih vrijednosti naroda Potkozarja, kao i podsticaj udruženjima i pojedincima za daljni rad i stvaralaštvo.