U vrijeme kada se niže neslavna statistika sve češćih razvod brakova i rastavljenih mladih ljudi sa veoma malo bračnog staža, vrijedi ispričati jednu priču iz prijedorskog sela Saničani. U nedjelju su tamo, u svom porodičnom domu, pedeset godina svoje ljubavi i sloge proslavili Persa i Božo Dragić.

“Na današnji dan 1971. godine smo se uzeli. Bili smo komšije, čuvali smo zajedno stoku.Tako smo se družili i zavoljeli. Kroz život se boriš, tako smo se i mi borili, ali sve je lakše uz ljubav i poštovanje”, rekao je novinarima Božo.

NJegova životna saputnica Persa dodaje da kada pogleda unazad ne zna šta bi loše izdvojila.

“Nema veće sreće od one kada u svom porodičnom domu okupiš svoje najmilije i kada se sa njima veseliš. To je najvažnije, ta sloga, okupljanje, fino nam je . Djecu smo stekli, imamo dva sina, snahe i troje unučadi. Neka su nam živi i zdravi, to nam je najbitnije. Da sa njima ovo još života da poživimo”, dodaje Persa.

Dok se prisjećaju događanja iz pola vijeka zajedničkog život kažu uglas da su kroz sve životne probleme išli hrabro i s vjerom, rješavajući, kažu, jedno po jedno. To je i njihov savjet mladima.

“Lako se okrenuti i otići, treba sjesti, razgovarati, rješiti problem dogovorom, drugčije ne može”kažu Dragići.

Osim što su sa radošću dočekali rodbinu , komšije i brojne prijatelje, veoma ih je obradovala posjeta i čestitka gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića.

“Jubilej koji zaista treba da se proslavi. Čast mi je da sam sa njima danas, prvo kao čovjek i prijatelj, a onda i kao gradonačelnik. Nadam se da ćemo se na istom mjestu okupiti i za 10 godina, kada budu slavili 60 godina braka”, istakao je Pavlović.

Iako nisu mogli otkriti neki poseban recept za uspjeh u braku i ljubavi, Persa i Božo uvijek su se vodili time da moraju biti samo dobar primjer svojoj djeci.

prijedorgrad.org