vaskrsnji pereci 1Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su danas pripremati vaskršnje peretke koje će za najveći hrišćanski praznik Vaskrs prodavati po cijeni od jedne KM kao i posljednjih nekoliko godina, ali i darivati starima, siromašnima i djeci.

Predsjednica ove humanitarne organizacije Jadranka Mijić rekla je da je na ovom zahtjevnom poslu angažovano desetak članica koje rade od danas do subote u dvije smjene na pripremi oko 2.000 vaskršnjih peretaka, specijaliteta karakterističnog za Potkozarje.

“Već prvog dana imamo 900 naručenih peretaka. Kolo srpskih sestara sve radi da sačuva običaje i kulturu srpskog naroda ovog dijela Srpske tako da se naše članice rado okupljaju radi pripreme peretaka bez obzira na složenost postupka”, kazala je Mijić novinarima u Prijedoru.

vaskrsnji pereci 2Pravljenje ove poslastice u obliku trnove krune dugotrajan je proces. Za jednu mjeru, od koje se dobija 30 peretaka, potrebno je 20 jaja, po kilogram oštrog i mekog brašna, po osam kašika šećera i mineralne vode, dva decilitra ulja, jedna kašika soli i dva praška za pecivo. Tijesto se tri puta melje mašinom za meso, po mogućnosti i četiri, rukom se oblikuju pereci i zasijecaju makazama, kuvaju se u slanoj vodi, zatim hlade i suše, pa onda peku na 280 stepeni Celzijusa.

Članice Kola srpskih sestara posjetiće dječije odjeljenje bolnice “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru i darivati najmlađim pacijentima korpice peretaka i šarenih jaja, kao i starijim članicama ove organizacije.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs i po Julijanskom i po Gregorijanskom kalendaru ove se godine slavi 20. aprila.

SRNA