Nacrt budžeta grada Prijedora za 2021. godinu je za četiri miliona KM manji u odnosu na planirani budžet za 2020. i neophodno je da neke pozicije budu manje, kao što se ni neki rashodi nisu mogli smanjiti jer su u pitanju ugovorene obaveze i krediti.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije izjavila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić.

“Planiran pad prihoda od četiri miliona maraka u odnosu na 2020. godinu i izvjestan deficit od tri miliona maraka za prošlu godinu i u startu imamo sedam miliona maraka manje za raspolaganje, ali ipak nismo smanjili pozicije koje su bitne za vrijeme pandemije, kao što su socijalna davanja, humanitarne organizacije, javne kuhinje, Crveni krst, a čak su predviđena i povećanja najbitnijih pozicija u privredi i poljoprivredi kroz subvencije i podsticaje”, rekla je Kunićeva.

Ona je kao netačne odbacila tvrdnje dijela javnost da su neke stavke smanjene ili da nisu planirane, dodajući da su neke i povećane.

“Budžet za 2020.godinu je imao pozicije koje su bile amandmanom usvojene i koje su i realizovane. Budući da su realizovane, za nas su i završene i nisu ponovo uvrštene u budžet, ali su ostali nazivi tih pozicija zbog praćenja istorije. Postoje i pozicije koje su sintetizovane u jednu jer ne znamo kome i koliko novca će biti potrebno, a takvih je najviše u društvenim djelatnostima”, navela je Kunićeva.

Ona je kao primjer navela banjsko liječenje boraca za šta je prošle godine bilo namijenjeno 50.000 KM iz budžeta gradonačelnika, a da je sad ta stavka u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu i da iznosi 64.000 KM i da će raspodjelu stavke posebnim odlukama određivati Odjeljenje.

“Odjeljenje za privredu i poljoprivredu ima ukupan budžet veći za oko 364.000 u odnosu na prošlogodišnji. Za zapoljšavanje i samozapošljavanje iznos je jednak kao lani – 400.000 KM, s tim što smo izdvojili posebnu poziciju za preduzetnike koji su pretrpjeli posljedice pandemije kako bi sačuvali radna mjesta. Stavka za unapređenje poljoprivrede je 650.000 KM u zbiru i povećana je za 185.000 KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, za šta smo takođe prozivani”, dodala je Kunićeva.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović potvrdila je da je ove godine za nekoliko miliona manji budžet Grada o čemu je govorila načelnica Odjeljenja za finansije.

“Trebalo je sagledati situaciju koja je izazvana pandemijom virusa korona i priliv sredstava koji je znatno manji bio i prošle, a i ove godine.Ovdje ću napomenuti nekoliko činjenica koje se tiču Nacrta budžeta za 2021.godinu ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti zbog čega je bilo dosta polemike i komentara od strane jednog dijela javnosti zbog, prije svega, ja smatram, neupućenosti u samu tehničku konstrukciju budžeta, ali i pogrešnog tumačenja samog nacrta”, istakla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da će izvršiti poređenje usvojenog Nacrta ovogodišnjeg budžeta i prošlogodišnjeg budžeta i njegovog izvršenja.

“Na konkretan način možemo vidjeti da u skladu sa izvršenjem od prošle godine , ovaj predloženi i usvojeni Nacrt budžeta što se tiče društvenih djelatnosti ne odstupa previše s tim da smo uobzirili sve ranjive kategorije, da tako kažem i sve naše korisnike i one vrste kategorija koje su redovno finansirane od strane grada Prijedora, odnosno njihova sredstva nisu umanjena ni po kom osnovu”, rekla je Kasalovićeva.

Ona je navela da budžet ovog odjeljenja od 3.390.200 KM ne odstupa previše od prošlogodišnjeg izvršenja od 3.466.041 KM, jer je razlika od oko 75.000 KM.

“Bez obzira što je plan budžeta za prošlu godinu bio oko 4,4 miliona maraka, izvršenje tog istog budžeta je bilo manje za 950.000 KM odnosno skoro milion maraka zato što prethodna administracija nije izvršila amandmane pojedinih političkih partija, a prvenstveno su se odnosili na infrastrukturne projekte. Takođe, bio je manji priliv sredstava zbog pandemije virusa korona . Osim toga, dio sredstava se odnosi i na manifestacije odnosno gostovanja udruženja i sve ono što čini javni, kutlurni život grada Prijedora što, takođe, nije realizovano odnosno nije isplaćeno raznih udruženjima, organizacijama društvenih aktivnosti upravo zbog slabog priliva u budžet” istakla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da se sadašnji budžet velikim dijelom usaglašen sa izvršenjem prošlogodišnjeg – gotovo 98 odsto. To su neke realnije procjene uzimajući u obzir čitav budžet grada Prijedora.

“Mi mislimo da smo dobro prošli i da smo obezbijedili sva redovna finansiranja i sufinansiranja prema korisnicima, a ta sitna umanjenja od ukupno 75.000 se nalaze na pozicijama gdje smo već usaglasili sa korisnicima da to ne bi dovelo do problema u funkcionisanju”, pojasnila je Kasalovićeva.

Ona je podsjetila da je za stipendije prošle godine planirano 700.000 KM, a realizovano oko 415.000 KM, te da je za ovu godinu planirano 530.000 KM čime su obuhvaćeni i studenti koji su na konkursu bili ispod crte, kao jedan vid pomoći Grada u vrijeme pandemije.

“Što se tiče kulture gdje je bilo najviše reakcija i komentara, jeste tačno da smo negdje oko 50 odsto i manje smanjili , ali samo grantove za kulturne manifestacije odnosno gradske manifestacije, a vrlo je dobro poznato da ni prošle godine i aktuelne situacije i pooštrenih mjera nisu održane uživo. Prošlog ljeta održani su samo Književni susreti odnosno Svetosavska akademija u vidu nekih setova emisija i u elektronskoj formi”, rekla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da pošto je identična situacija i ove godine, planirani su svi procesi na tim manifestacijama te da su održani mnogi organizacioni odbori, ali se, budući da je situacija takva kakva jeste, a budžet smanjen vjerovatno, bar u prvoj polovini godine neće ni biti održane sve te planirane manifestacije.

“Imamo rezervne datume za jesenji period, ali ako u ovoj godini ne budemo mogli da održimo sve te manifestacije u toj mjeri i na taj način, svakako ćemo ova sredstva koja su im namijenjena upotrijebiti za njihovo onlajn prikazivanje odnosno da bi se pripremile tv emisije i prenos na neki način. Ono što je planirano što se tiče kulturnih manifestacija, ove godine ide Festival pozorišta `Zlatna vila`, imamo i rezervni jesenji termin i ovaj iznos koji imamo planiran je sasvim dovoljan da se održi taj festival. Nastojaćemo da ove godine obilježimo na neki način i Festival horova nekom emisijom, budući da nije održan prošle godine. Horovi koji su se prijavili prošle godine poslaće svoje snimke i mi ćemo to medijski uokviriti kako ne bi stali u kontinuitetu održavaanja naših gradskih manifestacija”, istakla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da kada su u pitanju udruženja iz oblasti amaterizma u kulturi nije tačna činjenica da su im smanjena sredstva.

“Redovno finansiranje je po svim osnovama ostalo isto pa čak i povećano. Ostao je isti iznos sredstava kao i prošle godine sa sufinansiranje udruženja amaterizma u kulturi u iznosu od 110.000 KM. Na istom iznosu su ostala sredstva za sufinansiranje sportskih klubova, kada govorimo o redovnim finansiranjima, a to je iznos od 400.000 KM. Takođe, želim da se osvrnem na neke komentare odnosno na neke vijesti koje su izlazile po portalima da su Odbojkaškom klubu invalida `Kozara` ukinuta sredstva i da su izbrisani iz budžeta što nije tačno.Kao što je ranije istakla v.d. načelnica Odjeljenja za finansije, jednostavno smo združili sve pozicije u jednu koja se odnosi na redovno finansiranje, a to je isti slučaj i sa ovim odbojkaškim klubom. Postojale su određene pozicije koje su prošle godine bile postavljene zbog amandmana političkih partija, kao i zbog prethodne prakse, tako da su postojali klubovi koji su imali svoje pozicije, a odnosile su se na redovno odnosno vanredno finansiranje što nije potrebno. Sada je sve združeno na istu poziciju i sve će, uglavnom, ostati na istom nivou finansiranja”, kazala je Kasalovićeva.

Ona je naglasila da je objavljen javnih poziv za dodjelu sredstava sportskim klubovima i organizacijama koji je još uvijek aktuelan i otvoren je do 1.4.2021.godine i nalazi se na sajtu grada.

“U skladu sa Zakonom o sportu svi klubovi trebaju biti registrovani kod nadležnog Ministrstva porodice, omladine i sporta . U skladu sa tim zakonom sačinjen je i Pravilnik i način na koji ćemo dodjeljivati sredstva ovim klubovima te želim da zamolim sve klubove koji misle da se prijave i koji su do sada bili sufinansirani od strane Grada Prijedora da započnu proces registracije kod nadležnog ministarstva . Mi nećemo osporavati dodjelu sredstava tim klubovima, ako nam u dogledno vrijeme dostave dokaz o započetom procesu registracije jer znamo da za to teba određeno vrijeme”, istakla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da je finansiranje socijalno-humanitarnih udruženja povećano sa 90.000 na 100.000 KM. Uzimajući u obzir ovu situaciju vezano za pandemiju virusa korona imali smo obzira prema socijalnim davanjima i smatrali smo da je udružeima koja učestvuju u raspodjeli te pomoći na terenu povećaju sredstva, kao i organizacije i udruženja koja kontinuirano daju doprinos u tom smislu poput javnih kuhinja i Crvenog krsta su ostala na istom nivou što se tiče sufinansiranja od strane Grada Prijedora.

“Imamo jednu novu poziciju koja se odnosi na grant pomoći roditeljima sa troje ili više djece u iznosu od 35.000 KM, odakle će se sufinansirati projekti za ove porodice Ponosni market i Ponosne kartice i za Udruženje `Roda`, a donijeće se i pravilnik za pomoć socijalno ugroženim porodicama iz ove kategorije i mimo redovne stavke u budžetu za socijalno ugrožene građane”, dodala je ona.

Ona je istakla da su sredstva za projekte mladih i nevladnih organizacija ostala na istom nivou, kao i finansiranje udruženja nacionalnih manjina.

“Povećali smo subvencionisanje đačkog prevoza, kao i prevoza đaka sa oštećenim sluhom, pomoć socijalno ugroženim građanima, kao i troškove sahrane za socijalno ugrožena, nestala i nezbrinuta lica. Povećali smo i tzv.fond za natalitet za svako novorođeno dijete gdje je sada pomoć Grada Prijedora u iznosu od 500,600, i 700 KM tako da je ta budžetska stavka povećana sa 200.000 na 250.00O KM.

Sve u svemu želim da demantujem komentare pojedinih dijelova javnosti da je nešto rigorozno ili previše smanjeno u Odjeljenju za društvene djelatnosti jer je sve u skladu sa izvršenjem iz buceta prošle godine, a ni jedna osjetljiva pogotovo socijalna kategorija ni jedno udruženje ili organizacija nisu oštećeni. Dobiće redovna sredstva ista kao i do sada,a što se tiče vanrednih sredstava ona su se uglavnom odnosila na putovanja, na gostovanja, na pojedine manifestacije,a kao što je poznato trenutno se ne održavaju, te će, ako budu potrebna, biti obezbijeđena”, zaključila je svoje obraćanje medijima Kasalovićeva.

prijedorgrad.org