Grad Prijedor
Gradski štab za vanredne situacije
22.3.2021.

Saopštenje za javnost

Gradonačelnik Prijedora predsjedavao je danas sjednicom Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedor koja je bila organizovana u užem sastavu.Prisutni su informisani sa alarmantnim podacima koji govore o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji kada je u pitanju broj zaraženih i preminulih u gradu. Broj pozitivnih na korona virus je u periodu od 1. – 7. marta bio 31, od 8. – 14. marta 64 i od 15. – 21. marta 68 građana.Što se tiče broja preminulih u periodu od 1. februara – 1. marta bila su dva preminula,a u periodu od 1-21.marta osam preminulih Prijedorčana. Gradonačelnik, koji je i komandant štaba je stoga naglasio da podržava mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije donesene juče, a koje su stupile na snagu.

U Prijedoru, kada je u pitanju poštivanje epidemioloških mjera policija, inspekcija i komunalna policija, nastavljaju kontrole u povećanom obimu. Nadzor i kontrole se odvijaju kao zajedničke, ali i samostalne intervencije. Obzirom na zatvaranje određenih poslovnih subjekata i obrazovnih i kulturnih ustanova pojačane su, već ranije uvedene, kontrole i nadzor u javnim institucijama i ustanovama. Tokom vikenda kontrole poštivanja epidemioloških mjera su donijele manji broj prekršajnih prijava zbog nenošenja maski ili neodržavanja fizičke distance u zatvorenom prostoru. Preuzimanje bočica sa izosanom u zgradi Gradske uprave tokom vikenda je započelo od strane predstavnika zajednica etažnih vlasnika i privatnih domaćinstava. U subotu je takođe započela imunizacija građana Prijedora starijih od 65 godina.

Gradska uprava Prijedor je tokom vikenda izvršila dezinfekciju prostorija svih javnih ustanova u Prijedoru, kao i svih objekata Vrtića „Radost“. Tokom narednog vikenda izvršiće se dezinfekcija i svih privatnih vrtića. Gradski štab je donio odluku po kojoj se obavezuju sve javne ustanove da samostalno za svoje objekte obezbijede atomizere i dezinfekciona sredstva, kao i radnu snagu, te da na sedmičnom nivou podnose izvještaj Štabu o datumu izvršenja dezinfekcije i licu koje je izvršilo dezinfekciju objekta i prostorija. Takođe ,sve javne ustanove imaju obavezu da organizuju svoj rad sa smanjenom radnom snagom.