srna-ecim maraDrama “Julije Cezar” Vilijema Šekspira u izdanju iz 1919. godine vraćena je matičnoj biblioteci u Osijeku nakon što se našla među knjigama koje su Prijedorčani poklonili ovdašnjoj Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”.

“Jedan od načina popunjavanja vlastitog knjižnog fonda jesu pokloni koje dobijamo od naših članova, ali i od sugrađana koji nisu naši članovi. U jednom takvom kontingentu knjiga naišli smo na ovaj stari i rijedak naslov i na njemu uočili pečate osiječke biblioteke”, rekla je Srni direktor prijedorske matične biblioteke Mara Ećim.

Ona je navela da je putem elektronske pošte stupila u kontakt sa kolegama iz Osijeka koji su potom izrazili zainteresovanost da ponovo dođu u posjed svoje knjige.

“Riječ je o Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, a zanimljivo je da nam se, prilikom prvog slanja, knjiga vratila uz saopštenje Pošte Hrvatske da dostava nije uspjela. Ispostavilo se da su osiječke kolege bile na kolektivnom godišnjem odmoru te smo knjigu uspjeli poslati tek iz drugog puta”, rekal je Ećimova.

Ona je dodala da je, vjerovatno, knjiga dospjela u Prijedor sa izbjeglim Srbima koji su devedesetih godina 20. vijeka otišli iz Osijeka i kojih se jedan broj naselio i u gradu na Sani.

“Dešava nam se i da među poklonjenim knjigama naiđemo i na pečate školskih biblioteka iz regije koju pokrivamo. Sve to vraćamo bibliotekama kojima pripadaju i zahvalni smo svima koji vrate ili poklone knjige”, naglasila je Ećimova.

Ona je istakla da akcija prikupljanja poklonjenih naslova traje konstantno, kao i molba svim “uspavanim” članovima da vrate pozajmljene knjige.

“Mi ih stalno pozivamo, podsjećamo i molimo da vrate knjige i da neće trpjeti nikakve posljedice. Na odjeljenju za odrasle iz 2012. i 2013. godine nedostaje 189 knjiga, a na dječijem odjeljenju od 2008. do 2013. godine nedostaje 107 naslova”, podsjetila je Ećimova.

U akciji prikupljanja knjiga u prošloj godini prijedorska biblioteka prikupila je 3.000 knjiga u svojoj regiji i poklonila ih dobojskoj biblioteci stradaloj u poplavama, zajedno sa jednim računarom.

SRNA