srednja medicinska skolaViše od trećine učenika devetih razreda prijedorskih osnovnih škola naredne školske godine želi upisati srednju medicinsku školu, podaci su ankete koju su proveli učenici Srednjoškolskog centra Prijedor.

Od ukupno 705 učenika devetih razreda iz 12 osnovnih škola na području Prijedora u anketi su učestvovala 632 đaka, od kojih je 267 zainteresovano za medicinsku struku.

Za mašinsku struku zainteresovano je 90 osnovaca, za gimnaziju 80, a za elektrotehničku 79.

Slijede ekonomska i ugostiteljska zvanja sa 66 đaka, te poljoprivredna sa 32 i muzička sa devet.

Deset učenika devetih razreda izjasnilo se za srednje škole koje ne postoje u Prijedoru, a to su vjerska, policijska i likovna usmjerenja.

U tekuću školsku godinu u svaku od šest prijedorskih srednjih škola upisano je po pet odjeljenja prvog razreda, a zbog velikog interesovanja đaka Medicinskoj i Mašinskoj školi odobreno je da u postojeća odjeljenja upišu veći broj đaka od prvobitno predviđenog.

Direktor Srednjoškolskog centra Prijedor Milenko Kosić u više navrata je tražio da se ovoj školi omogući upis više od pet odjeljenja s obzirom na ogroman pritisak djece koja žele školovati za medicinska zvanja, ali i njihovih roditelja.

Šest srednjih škola u Prijedoru trenutno broji 2.930 đaka i 291 zaposlenog.

Osim ovih šest srednjih škola, u Prijedoru radi i Javna ustanova “Centar Sunce” za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, kao i Srednja osnovna muzička škola “Savo Balaban”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com – arhiva