soldat-djuric-babicApelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću koji su zbog zločina protiv čovječnosti osuđeni na po 21 godinu zatvorske kazne.

Ovom odlukom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih, te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 27. marta 2014. godine, saopšteno je iz Suda.

Soldat, Babić i Đurić osuđeni su zločine počinjene u julu 1992. godine u selu Čarakovo na području opštine Prijedor.

Prvostepenom presudom Soldat i Đurić su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 21 godinu.

U odnosu na optuženog Babića tada je utvrđena takođe kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godinu, ali je uzeta u obzir i ranije utvrđena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 15. februara 2013. godine, pa mu je tada izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Optuženima Soldatu i Đuriću je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a optuženom Babiću i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne po ranijoj pravosnažnoj presudi.

Žalbu protiv ove presude izjavilo je Tužilaštvo BiH zbog odluke o krivičnopravnim sankcijama sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cijelosti žalbu prihvati kao osnovanu, te preinači pobijanu presudu u odluci o kazni, tako što će optuženima Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću izreći kazne dugotrajnog zatvora u dužem trajanju.

Optuženi Dragomir Soldat izjavio je žalbu na presudu i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona, odluke o krivičnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, te preinači prvostepenu presudu oslobađanjem optuženog, ili da osporenu prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa pred apelacionim vijećem.

Protiv ove presude žalbu je izjavio i optuženi Velemir Đurić, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH ukine pobijanu presudu i ponovo održi glavni pretres ili da je preinači tako što će optuženog Đurić Velemira osloboditi optužbe.

Protiv ove presude žalbu je izjavio i optuženi Zoran Babić, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, te preinači prvostepenu presudu i optuženog oslobodi od optužbe ili da pobijanu presudu ukine i ponovo održi pretres.

SRNA
Foto – BIRN