Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Milica Otković rekla je da u Prijedoru dolazi do smirivanja epidemiološke situacije, nema čekanja na pi-si-ar testove, te da svi pacijenti koji imaju bilo kakve tegobe treba da se jave u akutnu respiratornu ambulantu.

“Nema potrebe da se na svoju ruku uzima antibiotik, nije ni svaka temperatura ni bilo kakvo stanje kovid 19. Trenutno je period akutnih respiratornih stanja i stanja sličnih gripu”, rekla je Otkovićeva novinarima nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Otkovićeva je rekla da u Prijedoru ima 49 lica sa pozitivnim pi-si-ar testom, 112 lica je u kućnoj izolaciji, ukupno 5.585 lica izašlo je iz zdravstvenog nadzora, dok je od posljedica infekcije umrlo ukupno 67 ljudi.

Govoreći o vakcinaciji, Otkovićeva je najavila da je u planu edukacija infektologa i epidemiologa za Republiku Srpsku, ove ili iduće sedmice.

“To će biti nekih desetak dana pred početak vakcinacije. Prvo će ići zdravstveni radnici, i to na sekundarnom nivou kovid, a na primarnom kovid i ARI ambulante, pa ostali zdravstveni radnici, pa njegovatelji po domovima i ostali”, navela je Otkovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Andrija Vukotić izjavio je na kovid odjeljenju, koje se nalazi na petom spratu glavnog objekta bolnice, hospitalizovano 16 pacijenata, a u kovid bolnici 21.

“Od tih 37 pacijenata, 26 je iz Prijedora, šest iz Novog Grada, dva iz Kozarske Dubice i po jedan iz Kostajnice, Oštre Luke i Sanskog Mosta. Jedan od njih je na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a 27 na kiseoničkoj potpori. Nažalost, jedna osoba je juče preminula”, naveo je Vukotić.

Vukotić je potvrdio da je epidemiološka situacija u bolnici povoljna u odnosu na stanje u novembru i decembru.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izrazio je zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici Štaba ocijenjeno da je epidemiološka situacija u gradu stabilna.

SRNA