srna-pio-vrhovacNajveće opterećenje u radu Filijale Fonda PIO Prijedor su zahtjevi za čije se kompletiranje moraju čekati potvrde o stažu iz drugih država, rekao je danas Srni rukovodilac ove filijale Dražen Vrhovac, i pozvao korisnike koji imaju staža izvan Republike Srpske da zatraže te potvrde i prije nego što steknu pravo na penziju.

“Korisnik koji nam se obrati zahtjevom za penzionisanje ne može dobiti svoje rješenje sve dok ne kompletiramo sve podatke o ostvarenom radnom stažu korisnika, a pri kompletiranju zahtjeva najduže se čeka na potvrde iz drugih država”, pojasnio je Vrhovac.

On je rekao da ljudi često griješe, misleći da je radna knjižica dovoljan dokaz o ostvarenom stažu i o uplaćenim doprinosima.

“Samo potvrde od fonda države u kojoj je ostvaren staž su validan dokument, a radna knjižica nas samo upućuje kome da se obratimo. Zahtjev za tu potvrdu može da podnese svaki budući korisnik nadležnoj filijali, a filijala se službeno obraća fondu države u kojoj je staž ostvaren”, naveo je Vrhovac.

On je naglasio da nije preporučljivo čekati sticanje uslova za penziju, pa tek onda početi tražiti potrebne dokumente, nego da to treba uraditi znatno prije sticanja prava.

“Mi onda možemo uraditi svoj dio posla i pribaviti na vrijeme potvrde o stažu koje ostavljamo i kod sebe i dostavljamo budućim korisnicima kojima onda možemo u momentu sticanja prava na penziju izdati rješenje u roku od sedam dana i tako izbjeći čekanje”, istakao je Vrhovac.

On je pozvao sadašnje i buduće korisnike da iskoriste mogućnost besplatne pravne pomoći koju je Fond PIO Republike Srpske uveo u svim svojim filijalama.

“U prijedorskoj filijali to je šalter broj 6 gdje diplomirani pravnik sa velikim iskustvom u oblasti PIO ima dužnost i obavezu da približi korisnicima zakone i prava, da im objasni kako da najbrže ostvare svoja prava u skladu sa ostvarenim uslovima i da im pruži sve moguće informacije iz ove oblasti”, dodao je Vrhovac.

Osim grada Prijedora, ova filijala pokriva i opštine Oštra Luka, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Krupa na Uni.

SRNA