Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se u nedjelju, 15. novembra 2020. godine.

Iako ćemo na objavu konačnih rezultata morati sačekati neko vrijeme, već je poznato koji još uvijek aktuelni prijedorski odbornici više neće sjediti u skupštinskim klupama.

Glavni razlog zašto neka lica nećemo gledati na sjednicama lokalnog parlamenta u naredne četiri godine leži u činjenici da nisu ni kandidovani.

Neki će se možda naći u skupštinskoj sali, ali u drugačijim ulogama.

Krenimo redom.

Aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković nosilac je kandidatske liste Demokratskog narodnog saveza pa je gotovo izvjesno da će se naći u nešto drugačijoj ulozi nego u protekle četiri godine.

Dosadašnji šef Kluba odbornika SNSD-a u lokalnom parlamentu Dalibor Pavlović kandidat je za gradonačelnika.

Ukoliko ne prođe, nećemo ga više gledati skupštinskoj sali.

Još uvijek aktuelni zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš i potpredsjednik Skupštine Goran Dragojević nisu se našli na listi stranke čiji su kadrovi bili prije četiri godine, iz prostog razloga što su se njihovi putevi sa SNSD-om razišli.

Slična je priča sa aktuelnim odbornicama Srpske demokratske stranke Jovanom Panić i Sanjom Rađenović.

One su isključene iz stranke odlukom Gradskog odbora iako tu odluku kao i odgovor predsjednika SDS-a nikada nisu dobile.

Njihov dojučerašnji kolega Radenko Stijepić nije se ni našao na listi SDS-a.

Da li se iskusni odbornik zasitio skupštinskih klupa ili je jednostavno prepustio mlađima da se bore za tu poziciju, nismo saznali.

I na kraju, dva odbornika koji su mandat osvojili kao dio DNS-a, Goran Vučkovac i Želimir Kos, nisu se našli na kandidatskim listama neke druge partije pa neće ni biti u mogućnosti da budu birani.

O onima koji su promijenili “stranačke dresove” u odnosu na lokalne izbore 2016. godine, nećemo ovom prilikom.

Evo i spiska svih odbornika koji završili prethodni mandat Skupštine grada Prijedora a u naredne četiri godine ih sigurno nećemo gledati na tom mjestu: Goran Dragojević, Jovana Panić, Sanja Rađenović, Radenko Stijepić, Goran Vučkovac i Želimir Kos.

Za sve ostale aktuelne odbornike, kao i one koji to žele postati, mjerodavan će biti, bar se tako nadamo, sud naroda u nedjelju, 15.11.2020. godine.

Tekst i foto arhiva – www.prijedordanas.com