Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH Edin Ramić pustili su zvanično u upotrebu nekoliko putnih pravaca koji su izgrađeni u povratničkim naseljima.

Ovi projekti realizovani su u saradnji Grada Prijedora i ovog federalnog ministarstva.

Ministar Edin Ramić je izjavio novinarima da je ove godine Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice obezbijedilo 315.000 KM za infrastrukturne projekte, dok za ove projekte Grad daje 40 odsto sredstava od ukupne vrijednosti projekata.

“Zajedno sa drugim projektima poput izgradnje stambenih objekata ili pomoći privrednim subjektima, federalno ministarstvo je u Prijedor uložilo oko milion KM ove godine”, dodao je Ramić.

On je pohvalio saradnju sa Prijedorom, ističući da je , kao i druge sredine sa jačim budžetom, specifičan po tome što se zajednički finansiraju projekti izgradnje infrastrukture.

“Tako je lakše raditi, jer kad udružite sredstva, možete realizovati više projekata. Nadam se da ćemo u narednim godinama više sredstava ulagati u podršku zapošljavanja mladih ljudi, kako bi oni opstali na ovom području”, rekao je Ramić.

Gradonačelnik Milenko Đaković je istakao da je saradnja sa ovim ministarstvom u multietničkoj sredini kakva je Prijedor, dostigla visok nivo.

“Ovo je jedan od elemenata saradnje sa federalnim ministarstvom i našim građanima, gdje zajedno učestvujemo u finansiranju izgradnje puteva. Mislim da ćemo tako nastaviti i dalje, jer je ovo neophodan vid saradnje. I građani su zadovoljni jer se ovakvom raspodjelom sredstava, lakše finansira više projekata “, poručio je Đaković.

U mjesnoj zajednici Petrovo/Ćela otvorena je dionica puta u mjestu Bastasi, dužine 1.250 metara, te novi most, a u finansiranju radova učestvovali su i mještani.

“Put koji je ovdje bio, rađen je prije više od 30 godina i bilo je vrijeme za rekonstrukciju. Građani su iskazali želju da u tome učestvuju. Nakon nekoliko godina čekanja, došlo je do realizacije”, rekao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić.

Otvorena je i dionica puta u Čarakovu, dužine 1.250 metara, u kojoj su građani finansirali 60 odsto, a Ministarstvo i Grad po 20 odsto.

U Kozarcu su otvorene dvije rekonstruisane ulice, i to Omladinska ulica i Ulica Rade Kondića.

U toku su radovi na asfaltiranju puta u zaseoku Matrići, MZ Trnopolje.

www.prijedorgrad.org