Pravne pretpostavke za dugoročnu viziju razvoja grada jesu obezbjeđenje ustavnih principa ustavnosti i zakonitosti, uz uvažavanje potrebe sveobuhvatnijeg sagledavanja postojećih pravnih rješenja, kao i potrebe njihove dogradnje, sve u cilju da principi vladavine prava dobiju svoj puni pravni i politički značaj u izgrađivanju i funkcionisanisanju pravnog sistema i poretka u našem društvu. Sve navedeno je bitna pretpostavka za funkcionisanje političkih i ekonomskih odnosa u drštvu(Ustav Republike Srpske, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnoj samoupravi).

Prvi i osnovni zadatak je politička stabilnost kao ključan preduslov za napredak. Ključni cilj je institucionalna i politička stabilnost.
Institucionalna i politička stabilnost doprinosi boljoj ekonomskoj i bezbjedonosnoj situaciji.

Strategijom razvoja su predviđeni prioriteti djelovanja. To su ekonomija, zapošljavanje, investicije i infrastruktura. U samom vrhu je ekonomija, sa naglaskom na industrijsku proizvodnju i na taj način stvaranje novih vrijednosti i mogućnost dugoročnog obezbjeđivanja razvoja grada kroz povećanu proizvodnju, veći izvoz i zapošljavanje. Neophodna je veća finansijska disciplina, očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. Podsticaji privredi i poljoprivredi i otvaranje novih radnih mjesta, podsticaj izvozu i stabilizaciji cijena. Ulaganjem u projekte obezbjedićemo radna mjesta domaćim radnicima i da u vrijeme krize niko ne ostane bez posla.

Poslovanje mora biti u interesu građana Prijedora, treba da rade domaće firme i radnici i da se podjednako ulaže u infrastrukturu svakog dijela Grada.
Neophodno je pokazati da je domaćinsko poslovanje moguće i da pazimo na svaku utošenu marku.

Gradonačelnik će se u periodu 2020.-2024. godina periodično po potrebi sastajati sa predstavnicima lokalne poslovne zajednice sa ciljem da zajednički rješavaju pitanja i probleme od opšteg interesa za građane i privredu.

Strateški ciljevi Grada Prijedora u naredne četiri godine su:
-Izgrađena snažna privreda koja koristi sve resurse grada Prijedora i okruženja,
-Sanirana i rekonstruisana postojeća i izgrađena nova fizička infrastruktura,
-Razvijena mreža institucija za podršku društvenom razvoju i poboljšan kvalitet života građana,
-Uspostavljeni funkcionalni kapaciteti za održivo upravljanje životnom sredinom uz primjenu principa energetske efikasnosti.
-Realizacija projekta slobodnih zona čime bi se poboljšala privredna aktivnost i samim tim i sve ono što ide uz to, kao što su povećanje prihoda, poreza, doprinosa, zašpošljavanja i svih benefita koji iz tog proizilaze.

U naredne četiri godine zadatak je:
-Rasterećenje privrednog sektora brojnih fiskalnih i parafiskalnih davanja,
-Identifikacija potencijala Prijedora kako bi se ostvarili razvojni projekti koji imaju realne osnove koji će dati najbrže i najbolje rezultate,
-Stvaranje sistemskih uslova za stimulisanje preduzetništva sa ciljem podsticanja unutrašnjih potencijala za razvoj, zapošljavanje i samozapošljavanje i pokretanje novih biznisa,
-Odrediti program materijalne i nematerijalne podrške preduzetnicima (od infrastrukture, stručne pomoći, subvencija, garantni fond, revolving krediti,
-Stvaranje povoljnog ambijenta za investiranje u namjeri za postizanje razvojnih projekata,
-Jačanje finansijskog sektora
-Ulaganje i razvoj proizvodnih kapaciteta, posebno preduzeća, koji se zasnivaju na strateškim potencijalima, a što će za rezultat imati strateški i dugoročni razvoj Prijedora i promovisanje grada,
-Potpuna reforma lokalne samouprave i uprave čiji rezultat mora biti njena efikasniost, racionalizacija, pojeftinjenje i rušenje birokratskih barijera koje sprečavaju ekonomski i privredne razvoj i sputavaju preduzetništvo građana, a njen rad tranparentan, u funkciji građana i razvoja privrede (skraćivanje administrativnih procedura za poslodavce, obezbjeđivanje infrastrukture za nove i postojeće poslodavce, kontinuirano vršenje monitoringa provođenja mjera porodične evaluacije, procijena perfomansi administrativnog osoblja, poštivanje procedura i stimulisanje kroz nagrađivanje efikasnosti zaposlenih)
-Stvaranje uslova za pokretanje malih biznisa (pomoć u obezbjeđenju infrastrukture, pomoć u bržem obezbjeđenju UTU uslova i registraciji, pomoć u realizaciji projektne ideje, stručna pomoć tokom vođenja biznisa(tehnologija proizvodnje i pružanje usluga, knjigovodstvo, pravni akti, zahtjevi, ugovori) pomoć u umrežavanju (zajednička nabava, distribucija, prodaja obuke, sajmovi)
-Kontinuirana saradnja sa domaćim privrednicima i praćenje njihovih potreba, problema i stavova i davanje povratnih informacija,
-Reformisanje javnih preduzeća u vlasništvu Grada Prijedora (JP „Komunalne usluge“ Prijedor, JP „Vodovod“ Prijedor, JP „Gradska tržnica“Prijedor, JP „ Gradska Toplana“ Prijedor, JP „Autotransport“ Prijedor) na osnovu elaborata i studija izvodljivosti.

NASTAVLJAMO DALJE ZA ŽIVOT I LJUDE PRIJEDORA!
Dragutin Rodić
DNS Prijedor

*zakupljeni sadržaj*