Kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora Dragutin Rodić izjavio je danas da je urađen elaborat razvoja prijedorskog preduzeća “Autotransport” i da je potrebno da ono preraste u javno gradsko saobraćajno preduzeće po uzoru na gradove u regiji.

“Blizu smo optimalnih rješenja, a za određene kategorije stanovništva, poput penzionera i školske omladine, cijene usluga biće subvencionisane iz gradskog budžeta“, rekao je Rodić novinarima u Prijedoru prilikom posjete ovom preduzeću.

On je podsjetio na to da je “Autotransport” Prijedor svijetao primjer izlaska iz stečaja i da je deset godina kasnije ovo preduzeće samoodrživo.

“Da nije bilo pandemije, danas bismo govorili u sasvim drugačijim okolnostima. Ovako, smanjeni su prihodi, a povećani troškovi”, dodao je Rodić, ističući da se radi o jednoj od najugroženijih branši usljed pandemije budući da je drastično smanjen broj putovanja.

Direktor “Autotransporta” Prijedor Mićo Rokvić rekao je da ovo jedno od najznačajnijih prevozničkih preduzeća u regiji i da je jedno od rijetkih preduzeća u Republici Srpskoj koje je nakon sprovedenog stečaja uspjelo da se vrati na tržište i koje punih deset godina funkcioniše u punom kapacitetu, i to zahvaljujući Gradskoj upravi, dobroj organizaciji rada i domaćinskom poslovanju.

“U planu nam je da podignemo nivo usluge prevoza putnika, naročito u gradskom i prigradskom saobraćaju. Intenzivno radimo na tome da nabavimo električne autobuse. Mi smo jedino prevozničko preduzeće u vlasništvu grada u Republici Srpskoj i to nam daje mogućnost da apliciramo na evropske fondove koji podržavaju uvođenje električnih autobusa”, najavio je Rokvić.

“Autotransport” ima vozni park od 24 autobusa prosječne starosti 15,5 godina. Zapošljava 74 radnika i redovno i uredno izmiruje sve obaveze.

SRNA

*zakupljeni sadržaj*