Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” obilježena je 29. godišnjica formiranja prijedorskih ratnih jedinica.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedora Zoran Predojević izjavio je da je ovo 19.godina kako se na Malu Gospojinu odnosno 21.septembra obilježava Dan formiranja Pete kozarske lake pješadijske i 43.motorizovane brigade.

“Prije toga su formirane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i danas evociramo uspomene na naše ratne drugove iz svih ovih jedinica i zaklinjemo se da nikada nećemo zaboraviti zašto su oni poginuli”, rekao je Predojević.

On je dodao da su nakon 17.000 pređenih kilometara ratnog puta ove brigade u septembru 1995.godine odbranile grad Prijedor od napada paravojnih formacija.

“Prijedorske ratne birgade i jedinice policije su za stvaranje Republike Srpske dale 574 života prijedorskih boraca i još 68 boraca iz drugih gradova koji su bili u sastavu ovih jedinica”, istakao je Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je ovo dan kada se sjećamo časne i junačke borbe najhrabrijih srpskih sinova širom BiH, a braneći svoj narod i u Hrvatskoj.

“Danas govorimo o slavi prijedorskih vojnih jedinica, ali i časti koja je pokazana na ratištima i ratni put ovih jedinica je ovjenčan slavom, ali je na tom putu ostalo jako puno boraca i ratnih vojnih invalida “, rekao je Đaković.

Ovoj svečanosti prisustvovao je i Slavko Švraka borac prve kategorije 43 motorizovane brigade koji je istakao da je za prijedorske borce ovo izuzetan dan te da je ponosan što je dao doprinos djelovanju svoje brigade.

“Ovi dani treba da omladini i našim mladim naraštajima služe za primjer jednog dobrog i organizovanog sastava brigada koje su kroz taj ratni period iznijele slobodu srpskom narodu na ovom području i da to poštuju”, rekao je Švraka.

Da je sjećanje na poginule drugove i sugrađane nešto što treba da se prenosi na mlade ističu i Bogdan Guskić, pripadnik 5.kozarske brigade i Goran Gavranović, kao pripadnik Policijske uprave Prijedor.

“Veliki je doprinos i pripadnika policije ,a samo prijedorska policija je bila na 36 ratišta gdje je poginulo 36 policajaca i 126 ranjeno”, rekao je Gavranović.

Vijenci su potom položeni i u spomen sobi u kasarni “Žarko Zgonjanin”, a zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine izostalo je tradicionalno druženje boraca i naroda na izletištu kod crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu.

www.prijedorgrad.org