Ratni vojni invalidi regije Prijedor pozvali su danas rukovodstva svih gradskih i opštinskih boračkih organizacija, kao i rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske, da se smanje tenzije i da se sve aktivnosti i inicijative rješavaju u organima Boračke organizacije, a ne na neformalnim sastancima.

“RVI regije Prijedor ne podržavaju sjednice održane u Istočnom Sarajevu i Gradišci i smatraju da su neformalne, da nisu usklađene sa Statutom BORS-a i da nanose štetu jedinstvu u ovoj organizaciji”, saopšteno je nakon sjednice odbora ratnih vojnih invalida opštinskih boračkih organizacija regije Prijedor i Boračke organizacije grada Prijedora održane danas u Prijedoru.

Sjednica je održana na inicijativu Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije grada Prijedora i Opštinske boračke organizacije Oštra Luka.

“Odbori RVI boračkih organizacija regije Prijedor smatraju da svi oni koji krše statutarne odredbe nisu dobronamjerni, da se moraju ponašati u skladu sa Statutom, jer samo na takav način možemo sačuvati autoritet Boračke organizacije i omogućiti neophodno jedinstvo kako bi se efikasnije riješilo pitanje materijalnog i statusnog položaja RVI, ali i svih ostalih boračkih kategorija”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da je primijetno poboljšanje aktivnosti obora RVI u odnosu na prethodne godine, ali da je potrebno više pažnje posvetiti RVI koji žive na području Federacije BiH i da se njihovi problemi prioritetno rješavaju, kao i da treba uvećati sredstva za banjsku rehabilitaciju RVI i povesti više računa o njihovim sportskim klubovima i aktivnostima.

“Svake godine se mora vršiti usklađivanje ličnih i porodičnih invalidnina sa rastom troškova života, što znači da je neophodno da se uveća osnovica za obračun invalidnina, a posebno da se poveća borački dodatak kako na mjesečnom, tako i na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je novinarima nakon sjednice da će ove zaključke predstavnici prijedorske regije prenijeti sutra na sjednici Predsjedništva BORS-a u Pelagićevu.

“Nema mjesta za neslogu, svađu i mimoilaženja. Mi smo čvrsto uvjereni da će sutra u Pelagićevu dođi do smirivanja tenzija jer su nam ciljevi da se pobošljaju statusna pitanja kategorija koje predstavljamo”, istakao je Predojević.

SRNA