adil soloSvjedok Tužilaštva Slavko Torbica ispričao je u Okružnom sudu u Banjaluci kako je pronašao povrijeđenog imama Adila Solu u kući u kojoj je zatekao optužene.

Torbica, koji je bio vojni policajac, kazao je da mu je jednog jutra, rano, došao Sead Modronja i rekao da je napadnut Solo, te da je to vjerovatno uradio Vojvoda, odnosno Sretko Dragić.

“Poslije toga sam otišao sa Seadom i on mi je pokazao kuću gdje se nalazi Solo. Otvorio mi je Zoran Bujić i pitao sam ga za Adila. On mi je rekao da je tu. Kada sam upitao ko je glavni, kazao je da je Sretko”, prisjetio se Torbica.

Prema njegovim riječima, kada je ušao u sobu, vidio je “Sretka Dragića i njegovu curu, Zorana Torbicu, Vukaljevića, Gnjatića, Jojića, i svi su šutjeli”.

Sretka Dragića, Zorana Torbicu, Dalibora Jojića i Dragana Gnjatića optužnica tereti da su u martu 1993. godine na području Prijedora zlostavljali, zastrašivali i nezakonito lišili slobode imama Adila Solu.

Na pitanje Jojićevog advokata Draška Zeca da li je njegov branjenik bio u sobi, svjedok je pojasnio da je Jojić ušao dok je on bio u hodniku.

“Adil je bio krvav u licu i bio je plav ispod očiju. Zoran Bujić mi je dao kapu i zatim sam odveo Adila. Pitao sam Solu što su ga napali, a on je rekao da ne zna i da su ga tukli Sretko i njegova ljubavnica sa leđa. Odveo sam Adila u školu i zatim kući”, pojasnio je Torbica.

Ovaj svjedok nije mogao pričati zbog zdravstvenih problema, pa je tokom ispitivanja svoje odgovore pisao na papir, a oni su zatim prikazivani na monitorima u sudnici.

Okružni tužilac Igor Cimeša je pročitao iskaz Saime Solo, supruge oštećenog, koja je u međuvremenu preminula.

U iskazu koji je dala policiji stoji da je njen suprug bio u Zagrebu i da se zabrinula kada uveče nije došao kući. Zvala je sve komšije i prijatelje, ali niko ništa nije znao o njemu.

Ujutru je, kako je svjedokinja navela, došao Mustafa Mahmun i rekao joj gdje se nalazi Solo. Kazala je da je otišla do te kuće i vidjela supruga Adila, koji je bio sav u krvi i da je na čelu imao neku posjekotinu koja je ličila na krst.

Kako je rekla, samo mu je oči mogla prepoznati. Kasnije joj je kazao da ga je napalo 12 osoba i da ga je spasio Slavko Torbica.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar.

BIRN