dns-djakovic-ritanPredsjednik Gradskog odbora /GO/ Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Prijedor Milenko Đaković rekao je da su protesti u Federaciji BiH /FBiH/ od početnih socijalnih pitanja vrlo brzo poprimili opasna politička pitanja, kao što su ustavne promjene i prekrajanja u BiH putem uličnih nemira, paljenja i uništavanja imovine.

“DNS je protiv pokušaja promjene i prekrajanja Ustava na nelegalan način i ne može se saglasiti s tim da se Ustav mijenja paljenjem i rušenjem objekata, ugrožavanjem bezbjednosti bilo kojeg građanina i napadima na policiju”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

DNS smatra da u Prijedoru ne postoje nikakve smetnje da se politička volja građana izrazi na legalan i legitiman način putem izbora.

“I ovdje u Prijedoru svjedoci smo okupljanja manje grupe građana ispred zgrade Gradske uprave. Očekujemo da će demonstranti odustati od daljeg okupljanja i pomoći nadležnim institucijama u rješavanju zahtjeva koje su predočili”, poručio je Đaković.

Predsjednik mladih DNS-a Zlatko Ritan rekao je da velika većina u Prijedoru ne podržava ovakav način iskazivanja građanske neposlušnosti.

“Organizovanje protesta je legalno pravo svake grupe da iskaže nezadovoljstvo, ali ne paljenjem i rušenjem grada, za koji su naši očevi položili živote. To ne možemo prihvatiti i molimo mlade ljude da ne nasjedaju na provokacije koje diriguju određene političke strukture u Federaciji BiH s ciljem rušenja Republike Srpske i vraćanja Ustava iz 1992. godine i `Islamske deklaracije` Alije Izetbegovića”, poručio je Ritan.
SRNA