U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena je 17. samostalna izložba akademskog slikara iz Prijedora Predraga Marjanovića sa pedesetak slika i crteža iz njegovog bogatog dvadesetogodišnjeg opusa.

Marjanović je rekao novinarima da sve radi polako i postepeno i da je njemu rad terapija.

– U radu mi je bitna narodna i likovna tradicija, jer je u njoj sve što mi treba i u njoj ima zaista neprevaziđenih stvari. Nikada je se nisam stidio za razliku od nekih – istakao je Marjanović.

Akademik Milivoje Unković rekao je da je Marjanović svojim višedecenijskim radom u slikarstvu ostavio bitan trag na ovim prostorima i da je autor za respekt.

– I ovom izložbom prezentujemo svoju kulturnu baštinu, a Marjanović je jedan od autora koji zavređuje pažnju najšire javnosti – dodao je Unković.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je Srni da i ova fantastična izložba pokazuje da se kultura polako vraća u svakodnevni život građana uprkos problemima sa virusom korona.

– Riječ je o jednom od naših najznačajnijih savremenih likovnih umjetnika. To je čovjek koji je selektor likovne kolonije ‘Sreten Stojanović’ koja traje već dugo godina i okuplja vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta – naglasila je Đakovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je riječ o domaćem umjetniku, navodeći da na njihovoj afirmaciji radi i resorno ministarstvo.

Izložba će biti otvorena do 6. avgusta, a realizuje se u okviru planiranog godišnjeg programa izlagačkih aktivnosti Galerije ANURS.

Iz ANUR navode da stvaralački opus Marjanovića, od kasnih šezdesetih godina prošlog vijeka do danas, razotkriva jednog izuzetno darovitog, sveobuhvatnog i plodnog autora, čija su djela nezaobilazni dio istorijskih prožimanja, registri njegove specifične taktilnosti iz koje se može precizno dešifrovati onaj dragocjeni i specifični autorski pečat prepoznatljivosti.

– Ako autorski proces možemo definisati kao duboko intimni čin, onda je Marjanović dosljedan u dijalogu sa sopstvenim bićem. On traga, aktivira i razotkriva sav svoj potencijalni senzibilitet tako neophodan i dragocjen na putu ka umjetničkom djelu. Crteži Predraga Marjanovića jesu fundament njegovog sveukupnog umjetničkog stvaralaštva, bez obzira da li se radi o slikarstvu, grafici ili crtežu kao samostalnoj disciplini – ističu iz ANURS.

Otvaranju izložbe prisutvovali su brojni ljubitelji slikarstva iz Banjaluke i Srpske.

Marjanović /72/ je do sada imao 16 samostalnih i više od 200 kolektivnih izložbi, a dobitnik je sedam prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Završio je Likovnu akademiju u Sarajevu i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te spada u krug najznačajnijih umjetnika iz Prijedora, koji mnogi u umjetničkom svijetu nazivaju “gradom slikara”.

SRNA