Fudbalski klub “Podgrmeč” iz Oštre Luke oglasio se proteklih dana Saopštenjem za javnost, kojim su digli glas protiv, kako kažu, samovolje predsjednika Gradskog fudbalskog saveza Prijedor Slaviše Kralja.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo ovaj dokument.

Saopštenje za javnost (onu fudbalsku, ali i širu) FK “Podgrmeč” Oštra Luka

Razloga za naše jedno ovakvo obraćanje je sraman odgovor GFS Prijedor, odnosno mišljenja pravne komisije istog kao i samog predsjednika UO GFS Prijedor g-dina Slaviše Kralja, na naš zahtjev za članstvo u GFS Prijedor, kome po svakom osnovu onom zakonskom, ali i moralnom pripadamo.

Naime, u skladu sa Statutom, ali i svim moralnim normama FK “Podgrmeč” Oštra Luka je podnio zahtjev za članstvo u GFS Prijedor, gdje objektivno i pripada jer Oštra Luka po Statutu FSRS, kao lokalna zajednica nema svoj matični fudbalski savez, jer da bi se mogao organizovati matični fudbalski savez na nekoj teritoriji, potrebno je da na toj teritoriji postoji najmanje šest takmičarskih fudbalskih klubova, što sa opštinom Oštra Luka kao što vam je poznato, nije slučaj.

Na taj legalan, legitiman i moralan zahtjev uslijedio je sraman odgovor koji je potisao još sramniji predsjednik GFS Prijedor Slaviša Kralj, na osnovu “mišljenja” isto tako sramne “pravne” komisije GFS Prijedor u kome se oni pozivaju na Statut FSRS (član 9 tačka 8), koji nemaju veze sa našim zahtjevom, jer je to tačka Statuta koja samo definiše naziv lokalnog fudbalskog saveza prema teritorijalnoj organizaciji lokalne zajednice (grad, opština i slično), a ne pozivaju se na član svog Statuta tj. GFS Prijedor član 7, tačka 3 gdje se kaže: ”GFS je teritorijalni savez za područje jedne ili više opština ili grada. Članovi GFS mogu biti asocijacije klubova, kao i pojedinaca…gdje mi kao organizovan fudbalski klub svakako i pripadamo, i najprirodnije je da budemo članovi GFS Prijedor koji nam je i teritorijalno, a i svakako najbliži (nećemo valjda tražiti članstvo u Zanzibaru). Međutim, to očigledno “pravnoj” komisiji nije bitno, a možda i ne znaju (ako ne znaju opraštamo im) šta i kako treba da urade.

Takođe, treba napomenuti da je FK “Podgrmeč” redovni učesnik takmičenja Kup grada Prijedora koji je organizovao GFS Prijedor. Očigledno tada smo bili članovi i poželjni u okviru GFS Prijedor, jer se predsjednik tada kitio masovnošću i slikao između ostalog i u Oštroj Luci. Isto tako danas izgleda nismo dobrodošli u isti taj GFS Prijedor. Zašto je to tako? Pa pitajte predsjednika (na svu sreću još malo predsjednika, ali i na nesreću jer isti taj se kandiduje sada za predsjednika PFS Prijedor, pa čak i za člana Izvršnog odbora FSRS). Ali ni sve nesreće nisu vječne, pa se nadamo da će se i ova brzo završiti jer isti neće biti izabran ni na jednu odgovornu funkciju u okcirima GFS, PFS ili FSRS.

Razloga za ovakvo naše mišljenje je mnogo, a ogledaju se između ostaloga u stalnom i konstantnom kršenju Statuta, kako GFS, tako i PFS i FSRS i to:

-sam je donio odluke, a predstavljao ih kao odluke UO
-smijenio je potpredsjednika UO GFS, što je u isključivoj nadležnosti Skupštine GFS Prijedor
-zabranio ulazak protivkandidatu na prošlim izborima u okviru GFS
-zabranio ulazak pojedinim legalnim i legitimnim delegatima Skupštine na prošlim izborima u okviru GFS Prijedor
-na prošlim izborima imenovao čak šest lica u Skupštinu GFS, jer je znao da drugačije ne može biti predsjednik, pa su ga na kraju birali predstavnici samo 4 kluba i ta šestorica od tada 15 ili 16 klubova
-uništio fudbal Prijedora jer je pristao na sramne kvote zastupljenosti GFS i OFS u okviru organa i tijela u PFS
-Statut GFS Prijedor nije usklađen sa statutima neposrednih viših instanci PFS, FSRS…

Zbog svega navedenog protiv istog je podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu koja je još uvijek aktuelna.

Da sada ovdje ne navodimo poznatu istoriju i tradiciju FK “Podgrmeč” ako ništa drugo zbog toga je naš zahtjev za članstvo trebao biti prihvaćen bez ikakve primjedbe.

Zar nije dovoljno patnje za FK “Podgrmeč” kroz istoriju, već sada doživljavamo ovakvo poniženje od jednog fudbalskog diletanta, koji i sada mešetari po razno-raznim kabinetima i traži podršku da nastavi svoje sramno djelovanje.

Duboko smo ubijeđeni da ovo sigurno nije stav fudbalskih klubova iz Prijedora sa kojima se FK “Podgrmeč” još od otadžbinskog rata, takmiči i druži i ostvaruje sportske, ali i svake druge kontakte sa svima na teritoriji grada Prijedora. Stoga se na ovakav način i obraćamo svim tim klubovima i sigurno ćemo naći načina da ih sve pitamo, prihvatate li FK “Podgrmeč” u članstvo i pod svoje okrilje? Nije Slaviša Kralj GFS Prijedor. Takođe po Statutu PFS Prijedor, koji je neposredno viša instanca, GFS Prijedor bi trebao omogućiti onom koji podnosi zahtjev za članstvo da se direktno obrati Skupštini istoga i izloži svoje razloge za prijem, jer je diskreciono pravo Skupštine da odluči o tome.

Nije dovoljno što smo bukvalno na granici i jedva egzistiramo, i umjesto da nam se pomogne, zbog samovolje jednog pojedinca, mi trpimo poniženje koje nije primjereno, pogotovo u sportskim okvirima.

Takođe se nadamo da fudbalski Prijedor nikada više neće dozvoliti i načiniti ovakvu grešku i izabrati ovakvu jednu ličnost na svoje čelo.

Takođe o svemu ovome imamo namjeru obavijestiti i neposredno više instance PFS i FSRS, a i poslali smo smo jedan dopis tužiocu FSRS, kako bi se zaštitili od samovolje pojedinaca poput Slaviše Kralja, ili bilo koga drugoga koji bi djelovao kao navedeni.

U nadi da će ovo naše saopštenje imati pozitivan efekat i pokrenuti stvari na bolje, sportski vas pozdravljamo

FK “Podgrmeč” Oštra Luka