Zbog veće potražnje za parking prostorom iz prijedorske Gradske uprave najavljuju da će u narednom periodu povećati broj parking mjesta u centru grada na Sani.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne odnose Zlatko Ritan kaže da Gradska uprava namjerava da uredi parking u blizini Srednjoškolskog centra.

– Grad je počeo aktivnosti oko izgradnje novog parkirališta između Medicinske škole i Svetosavke ulice, gdje bi se u centralnom dijelu grada obezbjedilo dodatnih 70-80 parking mjesta. Zbog komplikovanih imovinskih odnosa biće potrebno izvjesno vrijeme za izgradnju ovog parkirališta – priča Ritan.

Dodaje da će gužvu na parkinzima ublažiti i garaža za parkiranje, koja će u skorije vrijeme biti izgrađena u centru Prijedora, gdje je u toku izgradnja tržnog centra.

– U planu je da se gradi parking garaža kod Patrije i to će u značajnoj mjeri da rastereti parkiranje u strogom centru grada – smatra Ritan.

Ističe da je potreba za parkiralištima posebno izražena na području Jereze, potom između Crvenog i Plavog solitera, kod zgrade Metro, te u zoni novih zgrada u naselju Pećani.

U Prijedoru ima 720 parking mjesta pod naplatom, koja se vrši pomoću 20 parking automata. Iz Gradske uprave procjenjuju da ima još oko 2.000 parking mjesta u gradu za koja se ne naplaćuje usluga parkiranja.

Šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge grada Prijedora, Aleksandar Jeftić, kaže da je ukupan prihod od parking servisa u 2019. godini iznosio 380.000 KM.

– Od toga je više od 90 odsto novca od regularnog korištenja parkirališta, odnosno od naplate parkinga, potom slijede prihodi od mjesečne i godišnje parking karte i rezervacija. Manje od 10 odsto prihoda je od blokiranja vozila zbog nepropisnog parkiranja i neplaćanja parking karata – navodi Jeftić.

Podsjeća da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 100.000 KM prihoda od parking servisa.
– U prvih pet mjeseci prošle godine taj prihod je bio veći i iznosio je 136.000 KM. Smatramo da je manji prihod tokom ove godine posljedica pandemije virusa korona, odnosno zbog smanjenog kretanja građana, a i parking servis praktično nije radio oko dva mjeseca – tvrdi Jeftić.

On objašnjava da se sav prihod ostvaren od parkiranja uplaćuje na jedinstveni žiro račun Grada Prijedora.

– Novac od parkiranja se troši na osnovu usvojenog budžeta grada za tekuću godinu. Može se reći da izdvajanja iz budžeta za uređenje i izgradnju novih parkirališta nisu srazmjerna ostvarenom prihodu od parking servisa – zaključuje Jeftić.

Parkiranje vozila na dva sata u centru Prijedora košta 50 feninga, dok se sa dvije KM plaća parkiranje tokom osam sati.

Mjesečna karta košta od 10 KM do 40 KM, zavisno od zone parkirališta i da li je korisnik parkinga stanar obližnje zgrade.

Pauk ponovo na ulicama
Od ovog mjeseca u Prijedoru je ponovo počelo s radom specijalizovano vozilo pauk. Iz Policijske uprave Prijedor saopštili su da će premještanje nepropisno parkiranih vozila obavljati Auto-moto društvo Prijedor, isključivo po nalogu ovlaštenih policijskih službenika ili pripadnika komunalne policije.

Poručili su da svako nepropisno parkiranje građani mogu da prijave policiji ili komunalnoj policiji. Vozač kojem pauk ukloni vozilo s mjesta koje nije predviđeno za parkiranje plaća troškove premještanja vozila u iznosu od 40 KM, dok se započeto premještanje vozila naplaćuje u iznosu od 30 KM na licu mjesta.

Pored toga, zakonom je predviđena i novčana kazna zbog nepropisnog parkiranja, koja iznosi 40 KM.

EuroBlic-srpskainfo.com