novosti-skola tukoviU prošlogodišnjim majskim poplavama, u potpunosti je stradao montažni objekat područne Osnovne škole “Dositej Obradović” u naselju Tukovi u Prijedoru. Više od 50 đaka, uzrasta od prvog do petog razreda, ostalo je bez škole. Zbog toga su prvo polugodište završili pohađajući nastavu u objektu centralne škole, a tako je počelo i drugo polugodište.

Stara škola je srušena, a na njenim temeljima počela je izgradnja novog školskog objekta.

– Škola je bila toliko oštećena u poplavama da joj nije bilo spasa. Zbog toga je srušena i započeli smo izgradnju nove. Rok za završetak radova je 120 dana od polovine decembra, tako da očekujemo da bi sve moglo da se privede kraju i deca sednu u klupe nove škole, posle prolećnog raspusta. Verujemo da će se svi tome obradovati i 53 đaka i njihovi roditelji – kaže Stevica Džogazović, direktor Osnovne škole “Dositej Obradović”.

Izgradnju škole u Tukovima finansira UNDP u okviru Programa Evropske unije za oporavak od poplava. U okviru ovog programa, obnovljena je područna Osnovna škola “Branko Ćopić” u naselju Gomjenica, takođe nastradala u prošlogodišnjim majskim poplavama. Osim njih, UNDP se opredelio i za sprovođenje projekta sanacije osnovnih škola “Dositej Obradović”, “Jovan Dučić” u Lamovitoj i “Branko Radičević” u Petrovu, srednje Ekonomske škole, ali i objekta u koji su smeštene Poljoprivredno-prehrambena i Medicinsko-tehnološko-građevinska.

Novosti.rs