GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 09.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u poslednja 24 časa nije registrovan ni jedan slučaj sa pozitivnim testom na virus korona, tako da je trenutno 12 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 6 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 4 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom je 131 lice, od čega je u kućnoj izolaciji 86 lica, a u formiranom karantinu u Hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 45 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1342 lica.
-U Bolnici ” Doktor Mladen Stojanović” Prijedor radi liječenja smješteno je 5 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su 3 lica iz opštine Oštra Luka i po jedno lice iz Prijedora i Kozarske Dubice.

2. Dana 08.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak br. 32-2/20 o produženju slijedećih zaključaka:
– Zaključak o ograničenju okupljanja u vjerskim objektima,
-Zaključak o preduzimanju mjera protiv lica koja ne poštuju mjere kućne izolacije,
– Zaključak o obaveznom postupanju organa i institucija u kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona,
-Zaključak o obaveznom organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.
-Zaključak o obavezama JZU u Republici Srpskoj o sprovođenju mjera za reagovanje na bolesti izazvane novim virusom korona.
-Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske. Ovim zaključkom prestaje da važi ograničenje kretanja licima izvan mjesta njihovog boravišta od subote u 12,00 do nedjelje u 18,00 časova
Ovi zaključci će se promjenjivati do 25.05.2020. godine.

3. Dana 08.05.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak br. 32-1/20 o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona kojim se do 25.05.2020. godine zabranjuju: sva javna okupljanja, rad bazenima, wellness” i spa centrima i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija, do 18.05.2020. godine se zabranjuje rad dječijim igraonicama i aktivnosti sportskih organizacija-obavljanje trenažnog procesa.
-Ovim Zaključkom se do 25.05.2020. godine ograničava rad do vremena koji ne narušava policijski čas slijedećim subjektima: trgovine na veliko, trgovine na malo prehrambenom i neprehrambenom robom, proizvođačima hljeba i peciva, ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, javnim kuhinjama, fitnes centrima, privatnim stomatološkim ambulantama, poljoprivrednim apotekama, benziskim pumpama, priređivačima igara na sreću, subjektima uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredni kontakt sa korisnicima ( frizerske radnje i druge radnje za uljepšavanje i njegu tijela).
-Rad tržnica na veliko i tržnica na malo se ograničava na vrijeme od 07:00 do 15:00 časova, a stočnih pijaca na vrijeme od 06:00 do 13:00 časova.
-Rad dječijih igraonica i aktivnosti spotrskih organizacija koje obuhvataju trenažni proces dozvoljen je od 18.05. do 25.05.2020.godine, a ograničava se do perioda koji ne narušava trajanje plicijskog časa
-Svi subjekti navedeni u tački 3. ovih Zaključaka mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa Uputstvom JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

4. Dana 08.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o raspodjeli doniranih sredstava kojim se JZU Bolnici “Doktor Mladen Stojanović Prijedor” dodjeljuje 5 kutija lijeka hidroksihlorokin.

5. Dana 08.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o raspodjeli doniranih sredstava kojim se GO CK Prijedor dodjeljuje 84 paketa namirnica, a JZU Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor dodjeljuje se 10 paketa dezinfikacionog sredstva. Ovim zaključkom se Udruženju Roma Prijedor dodojeljuje 30 paketa namirnica.

6. Dana 08.05.2020. godine na području grada Prijedora izvršeno je pranje i dezinfekcija javnih površina u urbanim dijelovima grada Prijedora, te dezinfekcija objekata Islamske vjerske zajednice.

7. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke:

1. Obavezuju se svi subjekti, fizička i pravna lica da u potpunosti poštuju obaveze, zabrane i ograničenja koja su data Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 32-2/20 koji je donesen dana 08.05.2020. godine.
2. Obavezuju se svi subjekti, fizička i pravna lica da u potpunosti poštuju obaveze, zabrane i ograničenja koja su data Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 32-1/20 koji je donesen dana 08.05.2020. godine, a koji se odnosi na obaveze sprovođenje mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona, odnosno na zabrane i ograničenje rada poslovnih subjekata na području grada Prijedora.
3. Apeluje se na građane na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera i ograničenja javnog okupljanja i ograničenja kretanja, kao i mjera obaveznog nošenja zaštitne maske i rukavica koje su propisane odlukama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije. U slučajevima ne pridržavanja ovih mjera nadzorni i kontrolni organi će strogo primjenjivati propisane kaznene odredbe.
4. Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-42/20
Datum: 09.05.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković