Sastav Štaba za vanredne situacije grada Prijedora definisan je odlukom Skupštine grada Prijedora kojom je predviđeno da je gradonačelnik komandant štaba, što je ujedno jedina precizirana i konstantna pozicija, dok nijedan drugi član nije definisan personalno niti institucionalno, već opisno, prema nadležnostima.

U posljednje vrijeme u Prijedoru se polemiše o tome ko treba, a ko ne treba da prisustvuje sjednicama gradskog Štaba za vanredne situacije, zbog čega su iz Gradske uprave pojasnili na koji način je ovaj štab formiran.

Odlukom o formiranju Štaba za vanredne situacije grada Prijedora iz 2013. godine predviđeno je deset pozicija u ovom radnom tijelu, odnosno komandant i načelnik štaba i osam članova za pojedine oblasti, gdje nije obavezno da svi budu zastupljeni u svakoj vanrednoj situaciji, niti je isključeno da jedna osoba obavlja funkciju više članova.

Sastav tako predviđa članove za zaštitu od požara, udesa i eksplozija, za prvu medicinsku pomoć, protivepidemiološku zaštitu i radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, za zaštitu od poplava, operativne poslove, deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i za asanaciju.

Tu su i članovi štaba za sklanjanje stanovništva i materijalnih dobara, zaštitu i spasavanje iz ruševina i raščišćavanje terena, za zbrinjavanje ugroženih i nastradalih i za evakuaciju stanovništva i materijalnih dobara, za zaštitu i spasavanje životinja, bilja i namirnica biljnog i životinjskog porijekla i životne sredine, te za informisanje.

Po potrebi, formiraju se i pomoćni stručno-operativni timovi za specifične zadatke, a imenovanje i članova štaba i tih timova vrši gradonačelnik.

Odluku o formiranju Štaba za vanredne situacije grada Prijedora Skupština grada donijela je 29. maja 2013. godine, a ovaj akt objavljen je u Službenom glasniku grada Prijedora broj sedam iz te godine.

SRNA