U vrijeme borbe protiv korona virusa mnoge informacije i vijesti prođu nekako “ispod radara”, i one dobre i one koje to nisu.

Jedna od potonjih koju su i bivši i sadašnji učenici i nastavno osoblje prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” primili sa tugom jeste ona o preranom odlasku dugogodišnjeg profesora fizičkog vaspitanja ove škole Slobodana Simatovića – Buće.

On je preminuo u 73. godini života.

Simatović će biti sahranjen u srijedu, 8. aprila u 13:00 časova na mjesnom groblju u Velikom Palančištu kod Prijedora.

Bio sam dio jedne od brojnih generacija koje je Bućo ispratio kroz Gimnaziju.

Nikad smrknut na svojim časovima, uvijek sa osmijehom na licu.

Od svog razrednog starješine i bivšeg kolege oprostio se i profesor istorije Dejan Karlica.

Tužnog srca javljamo da je jutros preminuo naš dragi profesor i kolega Slobodan Simatović.
Sve škole, pa i naša Gimnazija, bile bi jako siromašne kada bi u njima naučili samo zbir znanja iz različitih predmeta. Škola jeste i mora biti vjerna slika života koji nas čeka poslije nje; sa svim svojim pravdama i krivdama, upjesima i neuspjesima. Jedan dobroćudniji mikrokosmos, ali nužan za često surov makrokosmos koji nas čeka. Najčešće najvažnije lekcije pokupimo gotovo usput, mimo golih časova, u socijalnoj interakciji sa drugovima iz razreda i našim profesorima. One nisu predmet isključivo obrazovanja već ponajviše vaspitanja. To su životne lekcije kojih nema u udžbenicima. Koje su plod stečenog i prenijetog iskustva, pojedinačnog i zajedničkog. I kada su prenijete toplinom, dobrotom, ličnim primjerom i neodoljivim šarmom, kakav ste samo Vi posjedovali dragi moj razredniče, one su i najvrijednije. Kada nas opominju, ohrabruju, podižu, snaže, bdiju… One ostaju kao uzor, kao monolit koji stoji sa strane svake staze kojom u životu hodimo. I blago nama kojima su takvi ljudi, profesori i pedagozi iscrtavali mape i puteve života. Vječna Vam slava i hvala dragi naš Bućo, dragi moj razredniče.

Gimnazija “Sveti Sava” Prijedor

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com