Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da u ovom gradu u posljednja 24 sata nema novih osoba zaraženih korona virusom.

U gradu na Sani je trenutno jedna osoba zaražena ovim virusom. Pored ove osobe, za koju je ranije saopšteno da je medicinska sestra iz Niševića, virusom korona bili su zaraženi otac i sin, i obojica su izgubili bitku za život.

-Nemamo novih slučajeva zaraženih virusom korona, 124 osobe su pod zdravstvenim nadzorom, 978 je izašlo iz nadzora. U karantinu je 70 osoba , 67 muškaraca i tri žene. U prošlom danu šest osoba je sankcionisano zbog kršenja mjera – sumirao je Đaković rezultate iz prošlog dana.

Dolaze netestirani

On je izrazio razočarenje što osobe koje ulaze preko graničnih prelaza u Federaciji BiH dolaze u Prijedor bez ikakvih provjera.

Inače, u Republici Srpskoj je drugačija praksa. Svi koji ulaze preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj, a putuju u Federaciju BiH, uz pratnju policijskih službenika budu sprovedeni do svojih lokalnih zajednica.

-Imamo saznanja da sa graničnih prelaza u Federaciji BiH, kao što je Izačić kod Bihaća i drugih prelaza, dolaze osobe u naš grad bez pratnje policije. Oni su dužni da se svi jave u karantin u Hotelu Prijedor. Ovo posebno podvlačim zbog toga što dolaze bez pratnje u grad, nepoznatog statusa, ne testirani. Pozivam sve te osobe da se po dolasku u grad jave u karantin u Hotel Prijedor inače će biti smatrano da su to osobe koje izbjegavaju izolaciju i zato postoje kaznene mjere. Zato ih molim da se odmah jave u krantin u Prijedoru, dok se sistem ne uveže da se obezbijedi pratnja ovih osoba – istakao je prvi čovjek Prijedora.

Pomoć privrednicima

Đaković je naveo da je preduzeće “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice doniralo Crvenom krstu grada Prijedora mliječne proizvode koji su dostavljeni javnim kuhinjama za pripremu hrane za osobe u karantinima.

-Na žiro računu bolnice danas je 207.549 KM. Bolnica je kroz donaciju dobila još vizira, maski i ostalog – izjavio je Đaković.
On je dodao da Tim za sagledavanje ekonomskih mjera priprema drugi paket mjera u privredi i poljoprivredu.

-Grad Prijedor bez odluka Skupštine grada ne može ovakve stvari izvršavati ni prema privredi ni prema poljoprivredi i tražićemo, pošto je juče predloženo da se Skupštine ne održavaju barem 15 dana, ali u nekoj hitnoj situaciji dužna je lokalna zajednica da se obrati Republičkom štabu za vanredne situacije, tako da ćemo se danas obratiti Štabu da nam dozvoli da vanredno održimo Skupštinu u gradu Prijedoru, vjerovatno u Pozorištu Prijedor, da bismo mogli donijeti odluke o ovim mjerama, jer sjetva neće moći čekati. Moramo što prije reagovati da dodatno podstaknemo građane za sjetvu i sađenje – smatra on.

Dezinfekcija zgrada

Đaković je potvrdio da je u toku dezinfekcija stambenih zgrada u Ljubiji, i da će nakon toga ekipe dezinfikovati zgrade u Kozaracu i Omarskoj.

-Sve linije funkkcionišu, svako je na svojim zadacima, moramo istrajati u borbi protiv unošenja i širenja virusa u gradu Prijedoru – rekao je Đaković.

On se zahvalio penzionerima jer su danas poslušali savjete da drže rastojanje od drugih ljudi.

-To je nešto što moram pohvaliti i tako treba nastaviti i dalje jer distanca među ljudima je najvažniji faktor da bi se izbjegla zaraza i prenos zaraze ovim virusom. Pohvljujem naše Komunalno preduzeće koje se trudi da odveze sve prikupljeno smeće u gradu Prijedoru i juče su dezinfikovali sve kontejnere u koje se baca smeće i time doprinose borbi protiv virusa – rekao je Đaković i dodao da se trenutno više otpada i baca u kontejnere jer ljudi više borave u svojim domovima.

Odgovarajući na pitanje novinara o ukupnom broju testiranih Prijedorčana, Đaković je rekao da taj podatak nije dobio iz Republičkog Štaba i da vjeruje da će i ti podaci biti dostupni u narednom periodu.

EuroBlic-srpskainfo.com